Какво е нужно, за да се създаде усещане за принадлежност към работата?

Какво е нужно, за да се създаде усещане за принадлежност към работата?

Какво е нужно, за да се създаде усещане за принадлежност към работата?

За разликите между половете на работното място се говори от години - от разликите в заплащането и повишаването до платения отпуск и пандемията само влоши това напрежение, като милиони жени напуснаха работните си места.

Сега се появи друга пропаст, която може да се обсъжда по-рядко, но не е по-малко важна. Жените са с 41% по-малко склонни да изпитват силно чувство за принадлежност на работното място в сравнение с мъжете. В комбинация с последиците от пандемията, това дава сериозни аргументи защо виждаме 33-годишно ниско участие на жените в работната сила.

Това сочат данните от Доклада за културата за 2021 г. относно принадлежността на работното място от Achievers Workforce Institute. Проучването изследва повече от 3500 заети възрастни, за да разкрие какво е необходимо, за да се създаде чувство за принадлежност на работното място, и въздействието върху задържането и привличането на служителите, както и успеха на бизнеса като цяло.

Какво влияние оказва принадлежността върху компаниите и тяхната работна сила, особено когато разглеждаме несъответствията между половете, и какво ще бъде необходимо, за да се изравни чувството за принадлежност сред служителите?

Жените изпитват по-малко чувство за принадлежност

Според доклада жените са с 25% по-малко склонни от мъжете да се чувстват комфортно да споделят различно мнение по време на работа, а жените също са с 20% по-малка вероятност от мъжете да кажат, че техният уникален бекграунд и идентичност са оценени в тяхната компания.

"Ясната разлика между половете, която открихме в доклада, що се отнася до принадлежността, е загриженост, когато разглеждаме как да дадем възможност на жените да се върнат към работната сила по време на новата нормалност. Изводът е, че жените се нуждаят от повече подкрепа и по-специално от правилния вид подкрепа, ако лидерите се надяват да привлекат и задържат жените. Това означава, че лидерите трябва да говорят със служителите си, за да разберат наистина какво липсва и как можем да се справим по-добре", обяснява д-р Натали Баумгартнър, главен учен по работната сила в Achievers Workforce Institute.

Докато групите на служителите (ERG) често са решение, което лидерите използват, за да помогнат на служителите да се чувстват свързани, докладът установява, че при жените е с една четвърт по-малко вероятността от мъжете да кажат, че има групи от служители, които им помагат да се чувстват свързани, или че тяхната организация ги подкрепя при разработването и поддържането на приятелства.

Разнообразието, справедливостта и приобщаването остават критични 

Равенството между половете често е било фокус на програмите за разнообразие, справедливост и приобщаване (DEI), но това не означава, че настоящите стратегии работят, за да накарат всички служители да се чувстват включени и подкрепени. Всъщност жените са с 23% по-малко вероятно от мъжете да кажат, че техните нужди се задоволяват от усилията на компанията за DEI.

Съществува силна връзка между DEI и принадлежността, тъй като близо половината (49%) от служителите със силно чувство за принадлежност казват, че тяхната организация цени разнообразието, в сравнение с 6% от служителите с ниско чувство за принадлежност. Освен това акцентът върху DEI често идва от върха - служителите, чиито компании са разнообразни на висшите нива, са 2,4 пъти по-склонни да изпитват силно чувство за принадлежност.

Успехът зависи от това да се даде на служителите чувство за принадлежност

"Принадлежността оказва влияние върху показателите за успеха на организациите, включително производителност, задържане и ангажираност, както и фактори за здравето на служителите - както психически, така и физически", каза д-р Натали Баумгартнер.

Всъщност, според Баумгартнер, от служителите с ниско чувство за принадлежност само 3% заявяват, че се чувстват подкрепени да се грижат за своето психическо и физическо здраве, в сравнение с 40% и 41% от служителите със силно чувство за принадлежност.

"Гарантирането, че служителите са добре дошли, познати, включени, подкрепени и свързани на работното място, е от решаващо значение за поддържането на успешна организация от таланти до най-ниските резултати", каза Баумгартнер.

Резултатите от принадлежността на работното място, които разширяват успеха на организацията, включват:

  • 51% от служителите със силно чувство за принадлежност биха препоръчали компанията си като чудесно място за работа, в сравнение с 4% с ниско чувство за принадлежност
  • 45% от служителите със силно чувство за принадлежност съобщават, че са най-продуктивни на работа в сравнение с 6% с ниско чувство за принадлежност
  • 5% от служителите със силно чувство за принадлежност изпитват силно чувство за безопасност на работното място, в сравнение с 6% с ниско чувство за принадлежност 

Тъй като организациите продължават да се сблъскват с недостиг на работна ръка и предизвикателства при наемането, създаването на чувство за връзка и култура на принадлежност ще позволи на лидерите да направят всичко възможно за привличането и задържането на талантите.  

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ