Странни, но ефективни начини да подобрите краткосрочната си памет

Странни, но ефективни начини да подобрите краткосрочната си памет

Странни, но ефективни начини да подобрите краткосрочната си памет

Попадали ли сте в тази често срещана ситуация: Влизате в някоя стая от офиса и... започвате да се чудите защо сте отишли там. Или пък друго: Поздравявате колега, ръкувате се с него, но... не се сещате как се казва. 

И, любимият момент: Отивате до супермаркета за три неща, с много труд се връщате вкъщи с пълна тежка чанта, но... най-важното, за което сте отишли го няма. Забравили сте го. 

Това са примерите за влошена краткорсочна памет. Този проблем се поражда от прекомерна заетост на мозъка, разсейваща идея, която тече постоянно на заден план, съдържа липса на фокус и отслабен "мускул на паметта". Разбира се, тези отклонения се задълбочават докато остаряваме и при най-възрастните е по-често срещано. Но обикновено хората, които са претоварени от множество умствени задачи в работата, забравят повече. 

Всъщност, проблемът не е абсолютно извън нашия конотрол, коментират авторите на Inc.com. Те препоръчват няколко простички начина за подобряване и заздравяване на краткосрочната памет. Например:

Дъвчете дъвка докато учите/ работите чрез учене. Дъвченето на дъвки може би всъщност трябва да бъде разрешено на децата в класните стаи, след като няколко проучвания през годините показаха, че ако се прави, докато човек учи, се получават по-точни и подобрени реакции. По неясна причина дъвченето повишава активността в хипокампуса - важна част от мозъка, отговорна за паметта. Изследване, проведено във Великобритания, е открило, че хората, дъвчещи дъвки, имат на тестове 24% по-високи резултати за незабавно спомняне на думи, и 36% за забавено спомняне. 

Движете очите си. Може да изглеждате малко лудо, но това упражнение ще стимулира паметта ви. Хоризонталното движение на очите наляво надясно (без да се движи главата) помага за свързване на двете полукълба на мозъка. Изследване открива, че участниците в него, които са движили погледа назад и напред 30 секунди всяка сутрин пък са имали 10% по-добро от средното представане при изпълнение на задачи с употреба на паметта. 

Свивайте юмруци. Това обикновено е нещо, което правим докато сме ядосани. Но ако го правим докато вършим нещо с паметта, ще повиши шанса за припомняне. Някои съветват да свиваме в юмрук водещата си ръка, за да складираме памет и да свиваме другата, за да си спомним.

Дръжте юмрука стиснат около 45 секунди. Първото свиване активира райони от мозъка, свързани със задържането на спомените.

(Продължава на страница 2.)

Използвайте различни шрифтове. Иска се огромна доза концентрация, за да се прочете нещо сложно, но има и трик с шрифта. Само няколко секунди отнема да се копира един текст от онлайн в Word и да му се смени шрифта. Степента на запаметяване на разбраното от него при сменен шрифт ще бъде много по-висока. 

Драскайте на хартия. Може би не е случайно, че повечето деца го правят в час. Множество проучвания показват, че драсканиците помагат на хората да останат съсредоточени, да проумяват нови концепции, да задържат информация. Започването с бяла страница стимулира мозъка да изследва, ревизира и подобрява креативни мисли и идеи. 

Смейте се поне по 20 минути на ден. Смехът подобрява изключително краткорсочната памет, показват проучвания. След като гледаме смешно видео 20 минути, нивата на кортизол се покачват - този хормон е свързан със стреса, за който е известно, че влошава краткорсочната памет. Една добра доза ежедневен смях ще подобри краткосрочната ви памет много. 

Работете в добра поза. Изследвания показват, че позата може чувствително да засегне състоянието на паметта. По-вероятно е нещата, които си спомняте, докато отпускате очи надолу, да са лоши и негативни. Обърнете внимание колко много отпускането на очи надолу влияе на настроението ви. Седете или стойте прави с изправен гръб и вдигната брадичка. Така ще бъде почти невъзможно да се спирате на негативните неща и да имате негативни спомени. Бонус: седенето в изправена позиция може да стимулира кръвообръщението до 40%. 

Яжте средиземноморска храна. Тя е много важна за мозъчните функции. Научни наблюдения показват, че диетите с много зеленчуци, плодове, омега 3 (риба, зехтин), плодове, без червено месо и с по-малко млечни продукти, помагат да запазим памет, докато остаряваме. 

Медитирайте. Експерименти показват, че дори тези без опит в медитацията, могат да подобрят паметта си само за 8 седмици, ако редовно медитират. Това подобрява способността ни да се фокусираме, дори да взимаме изпити. Изпитания на Harvard Medical School разкриват, че хората, които медитират, имат повече контрол върху т.нар. алфа ритъм - мозъчна вълна, за която се смята, че филтрира всекидневните разсейвания, давайки възможност на по-важните неща да се движат и обработват. 

Това е само хипотеза, но за медитацията като цяло е известно, че значително повишава кръвообръщението в мозъка и умножава механизмите за складиране на памет, давайки възможност мозъкът да складира нови спомени сега и докато остаряваме.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ