6 хобита, полезни за укротяване на вътрешното безпокойство

6 хобита, полезни за укротяване на вътрешното безпокойство

6 хобита, полезни за укротяване на вътрешното безпокойство

Тревожността, която изпитваме понякога, не подминава вече никого. При някои е по-голяма, при други - по-малка и бързо утихваща, при трети - хронична, от месеци и дори години . 

Съвременните хора търсят начини за борба с нея и всеки сам открива най-доброто за себе си средство за противодействие. И все пак, има някои универсални изпитани методи, които ни помагат да се освободим от вътрешното напрежение - хобитата. Бари Сюскинд, лицензиран семеен терапевт от САЩ със специализация в преодоляването на ефектите от стреса, споделя най-полезните странични занимания за удоволствия пред сайта Bustle. Те са следните

Рисуване или отразяване чрез писане (в дневник, блог). Щом почувстваме голям вътрешен стрес, Сюскинд съветва да се изключим от социалните мрежи и да дадем изява на вътрешния творец в нас - художник, автор. Освен това той смята, че не е лоша идея хората, които страдат от значително безпокойство, да изтрият приложенията на социалните мрежи от телефоните си. Вместо да влагат часове в прегледи на Twitter/ Instagram/ Facebook, той предлага да опитат нещо креативно - да рисуват, пишат или друго. Това би имало лечебен ефект. 

Четене за удоволствие, гледане на много интересен сериал. Доказано е от психолозите, че един от най-ефективните начини да заличим от ума си временно собствените тревоги е като започнем да се вълнуваме какво се случва с други хора - независимо дали те са реални, или филмови герои и литературни образи. 

Прекарване на време навън. Разходките сред природа и излизането от дома са лечебни, както знаем - в тях има много полезна комбинация от движение и излагане на слънце и чист въздух. Препоръчва се излизане от дома за цял ден - планинска разходка, каране на велосипед, дори наблюдаване на птици и други животни или каквото и да е друго извън дома - това са работещи методи за справяне с депресията. Излизането навън за разходки всеки ден ще подобри умственото здраве дори повече. 

Практикуване на хобита, които изискват от присъствие в настоящия момент (да не може да мисли за друго). Такива примери са йога, медитация, каране на велосипед, движение по планински или друг маршрут - всичко, което ни свързва с реалната ситуация наоколо и ни пречи да се отнасяме към негативни мисли и причинителите им. 

Тренировки. Фитнес. Бягане за здраве. Всичко, което засилва физическото здраве на тялото потушава тревожността. 

Участие в групови курсове - например по танци, спорт, готвене, чужд език или друго, където човек се социализира и се среща с нови хора, като същевременно се самоусъвършенства, придобивайки едно ново за него умение. Влагането на време и енергия в това ще подобри самооценката ви и ще ви разсее значително от причинителя на вътрешната ви тревожност - една мисъл или човек, казва терапевтът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ