Поеми контрола!

Поеми контрола!

Всички имаме в обкръжението си поне един човек, който постоянно е напрегнат и стресиран. В повечето случаи обаче сред нашите познати има и такъв, който изглежда се носи по течението, независимо от всички трудности и изпитания, пред които е изправен. Понякога тези двама души преминават през едни и същи премеждия, но реагират на тях по коренно различен начин. Защо?

Разликата е в това, че вторият има висока „издръжливост“ (hardiness) на вредните ефекти на стреса, които определят начина на приспособяване и преодоляване на трудностите и непредвидимите обстоятелства, казват д-р Стивън Стийн  и бившият полковник Пол Т. Бартоне, автори на „Hardiness: Making Stress Work for You to Achieve Your Life Goals“.

Бартоне е проучвал идеята за подобна издръжливост в годините, когато е бил полковник във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, и е опитал да я сравни за тази за „упоритостта“ (grit).

„В стресовите ситуации издръжливостта e по-добър индикатор за успеха на един кадет от упоритостта“, казва той. „Целта на армията е да изгражда и развива издръжливост. Те търсят това качество от първото записване до момента на повишението. Широката общественост обаче не е добре запозната с издръжливостта“, добавя Бартоне.

Когато човек развива качеството, което двамата автори наричат „издръжливост“, той придобива нов контрол върху начина, по който реагира на стресовите ситуации, казва Стийн.

„Издръжливостта може да бъде ресурс за справяне със стреса, който предпазва хората от неговите лоши ефекти върху здравето, щастието и продуктивността.“, казва той. Според него издръжливостта има три елемента, който трябва да бъдат в синхрон, за да има тя ефект.

1. Ангажираност

Хората, които поддържат високо ниво на ангажираност във всичко, което правят, лесно намират смисъл в своя живот и гледат на него, като на нещо, което си заслужава, дори в моментите на тежки загуби и разочарования. Те се стремят към постоянно лично самоусъвършенстване и социална обвързаност с другите. „Хората, които поддържат висока ангажираност, не спират да преследват целите си, докато не ги постигнат. По тази причина те се справят по-добре със стресовите ситуации“, казва Стийн.

2. Предизвикателство

Хората, които не спират да търсят нови предизвикателства в ежедневието си, са фенове разнообразието. Те гледат на промяна в живота като на възможност за учение и развитие. Те знаят, че проблемите са неразделна част от живота и се изправят лице в лице с тях, вместо да ги отбягват. „Тези хора харесват и приемат промяната. Те гледат на стресовите ситуации като на пъзел, който трябва да бъде нареден, като на нещо, от което да се поучат“, заявява Стийн.

3. Контрол

Хората, които подържат високи нива на контрол върху собствения си живот, вярват, че техните действия винаги имат значение и че те могат да повлияят пряко на съдбата им. Те вярват, че са господари на собствените си съдби, дори и бъдещето да изглежда неясно и страшно. „Да поддържаш контрол означава да си активен – да вършиш нещата, които трябва да бъдат свършени, да следваш целите си и да се адаптираш към промените“, казва още Стийн.

Как да развиете тези качества?

При някои хора тези черти са вродени, но според Стийн всеки човек може да ги придобие и развие, ако положи нужните усилия. Според него е най-добре да започнете с ангажираността, като си запитате до къде сте стигнали в кариерата си и до къде искате да отидете.

„Къде се виждате след десет години? Пет години? Или пък шест месеца? Поставете си някакви цели и се уверете, че сте се насочили в посоката, която ще ви отведе до тях“, казва Стийн.

Ако не сте доволни от състоянието на вашия личен живот и кариера, преминете на следващото ниво – предизвикателството.

„Кои са нещата, които не харесвате на ситуацията, в която се намирате? Има ли нещо, което мразите? Някои хора не намират удовлетворение в живота и работата си, но въпреки това не предприемат никакви действия, за да променят ситуацията. Ако не харесвате конкретни аспекти на вашата работа, например, предприемете нужните мерки, за да ги промените“, съветва Стийн.

Ангажираността и предизвикателствата ще ви помогнат да си върнете контрола върху вашия живот, добавя той.

„Преценете какво може да промените и си върнете контрола. Да кажем, че не се разбирате с шефа си. Какво може да направите, за да ограничете негативните емоции и стреса, произтичащи от контактите ви с него? Вероятно няма да успеете да се отървете от шефа си, но може би бихте могли да се преместите в друг отдел, който той посещава по-рядко?“, казва Стийн.

От медитации до упражнения за релакс, борбата срещу стреса се превърна в индустрия за милиони долари. Стийн и Бартоне обаче продължават да твърдят, че стресът не трябва да бъде наш враг. „Има страхотни техники, които помагат на доста хора, но нямат никакъв ефект при други. Вместо да опитвате да ограничите стреса, развийте издръжливост към него и започнете да го използвате по различен начин.“, съветват двамата.

..................

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ