Преди да стане твърде късно

Преди да стане твърде късно

Знаете ли, че всеки пети „силно ангажиран“ служител в САЩ казва, че страда от някаква форма на професионално бърнаут? Това сочи прочуване от 2018 г. на Центъра за Емоционална интелигентност към Университета в Йейл.

„От малки ние сме облъчвани с послания и примери за това какво означава да бъдеш успешен, да постигаш целите си и изобщо да имаш добър живот. Много по-рядко се чуват изказвания от рода на „трябва да си вземете почивка“ или „стандартът ви не трябва да се гради върху перфекционизъм“, казва Паула Дейвис-Лаак, бивш адвокат и настоящ експерт по стреса и устойчивостта и основател на Stress & Resilience Institute в Милуоки.

Личната история на Дейвис-Лаак, която напуска напрегната си работата адвокат, за да се посвети на борбата със стреса и прегарянето, е близка до моето сърце, защото ми напомня за моя професионален път на развитие. Смяната на работното място обаче не е решение, което всеки човек, страдащ от бърнаут, може да си позволи да вземе.  За повечето хора най-добрата предпазна мярка срещу прегарянето се корени в идентифицирането на неговите симптоми, преди да е станало твърде късно, и в предприемането на действия, които да ограничат негативния му ефект. Ето и три от най-сигурни знака, че сте на път да прегорите:

1. Изпитвате хронично изтощение

Въпреки продължителния сън и ранното лягане, вие продължавате да се чувствате все така изморени и немотивирани. Понякога проблемът е временен, създаден от конкретна напрегната ситуация, но в други случаи става въпрос за седмици, ако не и месеци, белязани от неспирно чувство на безпокойство, притеснение и дори страх. Когато говорим за второто, най-вероятно тялото ви иска да ви подскаже, че нещата са сериозни. Ако сте се озовали в подобна ситуация, то трябва да намерите време, в което да позволите на вашия организъм да си почине. Ключът е в разпознаването на финалната фаза преди бърнаута и в навременното вземане на почивката, от която се нуждаете.

2. Станали сте прекалено цинични

Не можете да се концентрирате върху работата си и сте станали прекалено раздразнителни, реагирайки остро на всяка дума и действие на вашите приятели и колеги. Един от начините да се справите с този проблем е като наблюдавате собствените си реакции и емоции при изпълнението на конкретни дейности. Помислете за това как ви карат да се чувствате вашите задължения и контактите ви с определени хора. След това ограничете времето, което отделяте на дейностите и хората, които изсмукват вашата енергия и мотивация, и се фокусирайте върху онези, които ви вдъхновяват и ободряват.

3. Имате чувството, че не знаете какво правите и че не можете да се справите дори с най-простите неща

Един от най-ефективните начини да противодействате на това чувство е като промените начина си на мислене. Следващият път, когато чуете вътрешния си глас да ви казва: „Никога няма да бъдеш достатъчно добър! Дори не се опитвай!“, трябва да си зададете въпроса дали има някакви доказателства и факти, които подкрепят или опровергават тези идеи. Малко по малко този процес на подлагане под въпрос на вредните мисли ще ви помогне да се отървете от негативизма и да си изградите по-реалистична представа за вас самите.

...............................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ