Провалът боли, но ни учи

Провалът боли, но ни учи

Провалът боли, но ни учи

Има причина филмът „Преследване на щастието“ с Уил Смит, базиран на история на търговеца и самотен баща от Сан Франциско Крис Гарднър, който в един период от живота си остава на улицата с двегодишния си по това време син, а по-късно става истинска легенда на Уолстрийт, да се превърне в такъв хит. Ние обичаме да романтизираме. Склонни сме да подкрепяме аутсайдерите и да поставяме на пиедестал богатите хора, които са започнали от нулата. Отдалеч провалът може да изглежда дори благороден и бляскав, докато в действителност той е болезнен и хаотичен. Истината е обаче, че провалът и успехът са неразделно свързани. Макар че повечето изследвания избягват крайни заключения относно тяхната взаимносвързаност, ново проучване на Северозападният университет в Чикаго открива ясно изразена зависимост между двете. Проучвайки всички 1184 одобрени от Националният институт по здравеопазване в САЩ грантове болниците, университетите и научноизследователските институти през последната година, от учебното заведение стигат до заключението, че организациите, които са получили желаното финансирана, са били по-настойчиви в неговото преследване и не са се отказвали дори след няколко неуспешни опита.

Провалът и хаосът

Провалът е болезнен, хаотичен, а понякога е и придружен със сълзи и сополи. В най-добрия случай, той може просто да бъде приет просто като загуба на време. В най-лошият – като атака към стойността ви като човек.

Провалът също така може да ви струва много време и пари(новият костюм, който сте купили за интервюто за работа, на която сте се задържали само 3 месеца). Провалът може да ви накара да поставите под въпрос собствените си възможности и способности – какво можете и какво не.

Как може да преодолеете хаотичността и болка, които вървят ръка за ръка с провала? Ето 5 съвета:

1. Напомнете си, че провалът не е казва нищо за вас като личност

Важно е да приемете начин на мислене, ориентиран към растежа, тъй като това ще ви позволи да гледате на вашите качества, способности и умения не като на вроден или статични, а като на такива които може да развивате и укрепвате. Промяната на курса е типична реакция към неуспеха, но истината е, че ако продължите да опитвате и покажете упорство и решителност, провалът може с времето да се превърне в успех.

2. Приемете провала

В много случаи неуспехите ни са резултат от фактори и обстоятелства, които са извън наш контрол. Вместо да си губите времето с анализи върху тези фактори и с мисли от рода на „ами ако…“, по-добре е да се фокусирате върху ролята, която вие сте изиграли в собствения си провал.

Идеята, че човек се учи от провалите си може да звучи като клише, но тя е толкова често повтаряна, защото е истина. Ваденето на поуки от неуспехите обаче не е автоматично и в крайна сметка трябва да положите целенасочени усилия, за да превърнете неуспеха в нещо полезно.

3. Кажете си, че си е заслужавало да опитате

Идеята, че просто сте си изгубили времето, може да бъде крайно демотивираща и неприятна, независимо дали става въпрос за работа, която не сте получили, или за клиент, който не сте успели да привлечете. Лесно е да започнете да мислите за времето и средствата, които сте вложили в това начинание, като за безвъзвратно изгубени. От друга страна обаче, може да приемете тези разходи като дългосрочна инвестиция, която например е помогнала за сплотяването на вашия екип, тъй като отделните му членове са оставили настрана различията си в името на привличането на важен клиент.

4. Споделете болката си

Понякога споделянето на трудностите, през които преминавате, с останалите, е добър метод за изграждане на отношения, базирани на доверие и разбиране. Вместо непрекъснато да усмихвате и да отбягвате трудните теми, опитайте да поговорите с вашите колеги и служители за нещата, които ви измъчват и тормозят. Демонстрирането на уязвимост много често помага за създаването на по-здрави и устойчиви във времето връзки.

 5. Съсредоточете се върху бъдещето

Когато наскоро сте преживели някакъв провал, поемете дълбоко въздух, направете крачка назад и помислете над уроците, които сте научили. След това, трябва да си поставите за цел да намерите ново вдъхновение – от друг човек, който се е провалил и след това се е изправил на крака, или пък от нова възможност, която се е открила пред вас.  Важно е да бъдете готови да продължите напред. Както казва шефът ми: „Тичайте към огъня!“. Задръжте се в играта, не се предавайте и дайте най-доброто от себе си.

..............................

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ