Страх мой, враг мой!

Страх мой, враг мой!

За никого не е лесно да погледне назад и да анализира причините за своите неуспехи. Приемането на действителността обаче изисква сериозна ретроспекция, поемане на отговорност и създаване на план за действие, с които да си гарантирате, че няма да повторите същите грешки в бъдеще и че ще бъдете по-подготвен за препятствията, пред които може да ви изправи вашия живот.

Погледнете на ситуацията по следния начин: Вашата кариера е оцеляла след провала, което означава, че имате възможността да анализирате и коригирате грешките си, както и да се поучите от тях.  Фактът, че все още  сте тук, означава, че имате една причина по-малко да се страхувате от провала. Както казва Ницше: „Това, което не ме убива, ме прави по-силен.“

Първата стъпка, която трябва да предприемете, за да станете „по-силни“, се свежда до това да определите дали страхът пречи на вашето развитие.

От къде произлиза страхът

Когато сте парализирани от страх и не можете по никакъв начин да продължите напред, трябва да осъзнаете, че има два основни източника на тревоги: страх от загуба(провал) и страх от промяна. След като разберете с кой от двата типа имат проблем, ще можете да предприемете нужните стъпки, за да постигнете целите си.

Тук е важно да се даде предупреждението, че преодоляването на страха най-вероятно ще изисква от вас да направите нещо, което мозъкът ви може да приеме като опасно и рисковано. Напълно възможно е този риск да не се отплати и да завърши с провал. Колкото по-амбициозна и дръзка е вашата цел, толкова по-голяма е вероятността да не успеете да я реализирате. Трябва да свикнете с тази идея, защото пътят към постигането на нещо наистина значимо често включва множество провали и неуспехи.

Страхът зад маската на отлагането

Ако напишете целите си на лист хартия, трябва да осъзнаете, че до всяка цел е придружена от неписани предизвикателства. След като предприемете действия по постигането на тези цели, може да усетите, че нещо ви спира от това да продължите напред - емоционална несигурност и чувство на загуба.

След като осъзнаете, че пътят ви е препречен от някаква форма на страх, трябва да откриете неговия източник и да намерите начин да продължите напред въпреки тревогите си. Не трябва да преговаряте със страха и да се опитвате да го заобиколите, а просто да приемете несигурността. Страхтът често се крие зад маската на отлагането: „Не съм готов.“, „Това не е правилният момент.“, „Не съм достатъчно добър.“, „В бъдеще ще бъда по-подготвен“ и тн. Така си минават часове, дни, месеци и дори години.

Повечето от нас така и не разбират, че ирационален страх, който пречи на растежа ни както в личен, така и професионален план. Ние сме склонни да преписваме вината на външни фактори за собствената си несигурност и отказа да поемем рискове, които могат да ни донесат провали. В крайна сметка обаче нещата от живота, които имат истинска стойност и критично значение за нашия успех ще ни принудят да се запознаем от близо с неуспеха и чувството на разочарование

Социални страхове

По рождение хората имат два страха - единият е от падане, а другият от силен шум, всичко друго се придобива с годините и в зависимост от околната среда. В резултат на това е много вероятно никога да не успеете да се отървете напълно от социалните си страхове, но може да се научите как да живеете по-лесно с тях, ако разберете какъв е техния източник. Това познание е първата стъпка към осъзнаването на разликата между истинската опасност и въображаемия страх. Втората стъпка е в предприемането на реални действия с цел промяна. На този етап трябва да си зададете въпроса: „Ако нищо не върви по план, какво е най-лошото нещо, което може да се случи?“

Три стъпки към разбирането на причините за провала

1. Не позволявайте на страха да попречи на успеха ви.

За да се изправите пред страха си трябва да откриете неговия източник. Когато най-накрая се изправите пред страха си, ще трябва да вземете решение – дали да минете през него или да му се предадете и да живеете в постоянен отбягване и заобикаляне на неговия източник? Ако искате да имате какъвто и да е шанс за успех трябва да изберете първото.

2. Разберете кои страхове ви носят най-големи проблеми

Един от определящите фактори за идентичността ви като човек е сборът от вашите страхове, някои от които са значително по-големи и влиятелни от другите. За това е важно да определите кой ваш страх стои в основата на забавянето на вашия напредък. Колкото по-често имате контакт с този страх, толкова по-слабо ще стане неговото влияние.

3. След като откриете най-големия си страх – минете директно през него

Страхът или нуждата, превеса на едната емоция на другата ще определи посоката ви на развитие. Или ще се скриете в ъгъла, търсейки извинения за вашите неуспехи и създавайки бариери и препятствия пред себе, или ще се огледате в огледалото, ще разберете какъв е източника на вашия страх и ще изправите срещу него.

 Страхът е изключително мощен емоционален инструмент. От една страна той може да ви парализира напълно, а от друга да издигне живота ви на друго ниво. Разликата между двете идва от това дали ще го избягвате, или ще го приемете и преодолеете. В моментите, когато сте обзети от страх, може да ви се струва изключително трудно да се изправите срещу вашите кошмари, но в крайна сметка това е избор, който няма да съжалявате, че сте направили.

 

Откъс от книгата на Бил Уудитч „Fail More: Embrace, Learn, and Adapt to Failure As a Way to Success by Bill Wooditc“, публикуван от FastCompany.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ