Защо отлагаме и как да се справим с размотаването

Защо отлагаме и как да се справим с размотаването

Почти всички отлагаме от време навреме, но от Psychology Today отбелязват тревожна тенденция, която сочи, че 20% от хората страдат от „хронично отлагане“.

Този факт изглежда още по-притеснителен, когато отчетем постоянно растящия брой на разсейващи занимания, които допринасят за увеличаването на процентът от хора, които имат сериозни проблеми с отлагането.  

Тук се крие и същината на проблема. В края на краищата, всички предприемачи знаят колко трудно е да се намери време, за да се свърши цялата работа. Ако губим ценни минути, часове и дори дни за тривиални задачи, избягвайки наистина важната работа и отговорности, които сме поели, то трябва да намерим начин да преодолеем хроничното отлагане,  което убива шансовете ни за успех.  

Да промениш човек, които е свикнал постоянно да отлага, не е никак лесно, но не е невъзможно. Дори самото начало на процеса е истинско предизвикателство, което може да отнеме много време и енергия, но това не трябва да ви отчайва.

Това са основните причини, които карат хората да отлагат, както и няколко съвета и техники за справянето с проблема:

1. Претовареност

В някои случаи, когато се чувствате смазани и притиснати от тежестта на вашия списък със задачи, може да изключите напълно и да оставите решението на проблема за друг ден. Това важи в най-голяма сила за моментите, когато се сблъсквате с големи, сложни и трудоемки задачи.

Вместо да запретнете ръкави и да се захванете за работа, вие отлагате работата за по-подходящ момент. Казвате си, че не разполагате с нужното време, за да се справите със задачата и, че трябва да намерите удобно време с по-дълъг период без прекъсвания, който ще ви позволи да се концентрирате изцяло върху съответната дейност. Както може да си представите, този период така и не идва.    

Решението на този проблем се крие в раздробяването на задачата на по-малки парченца. Както се казва в една стара поговорка: „Нали знаете как се яде слон? Парче по парче.“ Разделете големите проекти на по-лесно смилаеми порции, които да не отнемат повече от 15, 30 или 45 минути и обновете списъка си с новите задачи, няма да ви оставят време за отлагане!

2. Неподходящ момент

Често хората отлагат, защото вървят срещу естествените ритми на своя биологичен часовник. Именно тези биологични процеси регулират нашия цикъл на заспиване и събуждане. Когато изпитвате умора, вие сте по-склонни да отложите задачата за по-късно. Все пак и утре е ден!

За да се справите с това препятствие, първо трябва да разберете в кое време от денонощието сте в най-добра кондиция. Дали сте ранобудник или нощта птица? Изключително важно е да оставите изпълнението на най-трудните и неприятни задачи за тези периоди на оптимално физическо и психическо състояние. 

3.  Неприятна задача

На всеки се налага да върши задачи, която мрази от цялото си сърце. Без значение дали става въпрос за писане на имейли, разговори с клиенти или планиране на бюджета, колкото повече мразите дадена работа, толкова по-лесно е да отложите нейното извършване.

Проблемът се влошава допълнително, когато започнете да се срамувате от постоянното си отлагане. Това прави започването на работата още по-трудна и създава една негативна спирала на отлагане, която трудно може да бъде прекъсната.

Един от начините да се справите с този проблем е да започнете да се награждавате с нещо малко за добре свършената работа. Комбинацията между неприятната задача и стимулиращата награда може да направи чудеса. Обещайте си, че по-късно вечерта ще намерите време за книгата, която чакате да започнете от дни, или за чаша вино в компанията на поредния епизод от любимия ви сериал. Преди това обаче не забравяйте да изпълните задачата си.

4. Липса на чувство за „спешност”

Имате ли нужда от краен срок за започването на задачата? Много хора съобщават, че работят по-добре, когато са под силно напрежение. Макар че към момента не съществува изследване, което да подкрепя това твърдение, то продължава да набира популярност в професионалните среди.

Хората искат да вярват, че работят по-добре под напрежение, което от своя страна ги кара да се поставят в ситуации, които просто удължават цикъла на отлагане. Ако установите, че винаги чакате до последния момент, за да започнете нещо, най-вероятно сте подвластни на тази недоказана теория.

Решението на този проблем е сравнително лесно, просто трябва да си зададете измислите крайни срокове. За целта е достатъчно да настроите часовника си с 5 или 10 минути напред, но същевременно с това  да бъдете честни със себе си, запомняйки реалното време.

Всеки път когато погледнете часовника си, вие автоматично ще преобръщате стрелките в съзнанието си. Вие осъзнавате, че часът не е 9:00, а 8:50. Умът ви не ви позволява да се заблудите дори за секунда, че часът е по-късен, отколкото е реално. Вместо това, грешното време повишава нашето самосъзнание и ни напомня да не закъсняваме.   

Може да направите същото упражнение с крайните срокове за задачите. Представете си, че трябва да представите вашия доклад в петък сутринта, вместо в петъчния следобед. Кажете си, че имате само 30 минути, за да завършите задачата и започнете да се придържате към новите срокове.

Като за финал, ако нито един от тези съвети не ви помогне, припомнете си всички случаи, когато отлагането ви е носело стрес, унижение и дори загуба на пари за вашия бизнес. Когато си помислите да отложите нещо, представете си всички тези неприятни картини и разочароващи резултати от миналото. Тези изображения могат да накарат дори най-отчаяния човек да се захване за работа на мига.     

Овладяването на отлагането е форма на самодисциплина. Подобно на другите поведенчески промени, то изисква време и търпение. Въпреки това, ако използвате изброените техники, стъпка по стъпка ще постигнете напредък и ще завършите листа със задачите, създавайки един по-положителен цикъл на работа, в които отлагането ще бъде далеч спомен от миналото.

По материал на Entrepreneur.com

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ