Технологии

Пазарната оценка на Twitter вече е с 9 млрд. долара по-ниска от офертата на Мъск

Пазарната оценка на Twitter вече е с 9 млрд. долара по-ниска от офертата на Мъск

Докато Илон Мъск работи по придобиването на Twitter, акциите на компанията продължават да поевтиняват, което предизвиква опасения сред инвеститорите, че сделката може да се провали, пише Си Ен Би Си.

Акциите на Twitter са поевтинели с близо 13% от най-високото си ниво за годината, достигнато в края на април. При приключването на борсовата търговия в петък акциите се търгуваха за 45,08 долара, което е доста под равнището от 54,20 долара за акция, което Мъск предложи да плати за компанията. Това представлява разлика в пазарната стойност от 9 млрд. долара.

Макар че бордът на директорите на Twitter одобри покупката, финализирането на сделката може да отнеме месеци, като няма гаранция, че тя няма да пропадне. Ако Мъск се откаже от придобиването на Twitter той ще трябва да плати неустойка от 1 млрд. долара. По последни данни на Блумбърг богатсвото на Мъск се оценява на 215 млрд. долара

„Пазарът вече е по-малко уверен в това, че сделката ще се осъществи, като причината за това са регулаторни предизвикателства“, коментира Марк Махани, анализатор в Evercore ISI.

Преди Мъск да отправи офертата си за придобиване на Twitter, той не разкри в рамките на задължителния 10-дневен срок притежанието на повече от 9% дял в компанията.

The Information съобщи, че в момента Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ проучва закъснението на Мъск. Блумбърг пък предаде, че отделно FTC разследва и самото придобиване, въпреки че много експерти не очакват сделката да предизвика опасения за нарушаване на антитръстовите правила.

 Анализаторът от Wedbush Securities Дан Айвс смята, че вероятността сделката за придобиване на Twitter от Мъск да се осъществи е 90 или повече процента, но вижда три фактора, допринасящи за натиска върху акциите.

От една страна, акциите на Twitter биха били оценени само на 20 долара, ако компанията остане публична. Второ, регулаторните проверки хвърлят сянка върху сделката. И на последно място, финансирането от Мъск за сделката, отчасти чрез използване на акциите му в Tesla, носи по-голям риск и несигурност на пазарите.

Изглежда обаче, че Мъск вече опитва да реши проблемите с финансирането. Блумбърг съобщи вчера, че той преговори за набиране на собствен капитал и предпочита външно финансиране, за да елиминира нуждата от заем от 6,25 милиарда долара, обвързан с акциите му в Tesla.  

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ