Туризъм

По света отмениха над 4500 полета по празниците заради коронавируса

По света отмениха над 4500 полета по празниците заради коронавируса

Авиопревозвачите по света отмениха над 4500 полета за коледните празници, след като нарастващия брой на заразените с COVID-19 заради варианта Омикрон предизвика по-голяма несигурност и трудности за пътуващите по празниците, предаде Ройтерс.

Авиокомпаниите отмениха поне 2401 полета в петък, който се падна на Бъдни вечер и традиционно е натоварен ден за пътуванията по въздух, сочат данни на сайта за проследяване на полетите FlightAware.com. Други 10 хил. полета са отпътували със закъснение.

Според сайта в световен мащаб са били отменени 1779 полета на Коледа, заедно с 402 полета, планирани за неделя.

Повече от една четвъртък от всички отменени полети включват пътувания от и за САЩ.

Сред първите американски авиопревозвачи, съобщили за масово отменяне на полети по празниците, бяха United Airlines и Delta Air Lines, които само в петък отмениха общо 280 полета заради недостиг на служители на фона на скока в инфекциите с COVID-19.

През последните дни броят на заразените с коронавирус в САЩ нарасна значително заради варианта Омикрон, който вече отговаря за близо три четвърти от случаите в целите Съединени щати, а в някои щати – дори за 90% от заразените.

Средният брой на дневните случаи в САЩ нарасна с 45% за последната седмица до 179 хил. на ден.

На този фон Ню Йорк ще ограничи до 15 хил. броя на хората, които ще могат да посетят площад Таймс Скуеър в новогодишната нощ.

Идната седмица администрацията на президента Джо Байдън ще отмени ограниченията за пътуване за осем южноафрикански страни, които бяха наложени заради варианта омикрон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ