Управление

Лица

|

6 типа шефове, от които трябва да се пазите

6 типа шефове, от които трябва да се пазите

Лошите шефове причиняват непоправими щети за своите компании и служители, възпрепятстват работния процес и внасят ненужно напрежение в офиса. Този стрес, от своя страна може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Много проучвания са установили, че работата за лош шеф увеличава шансовете за сърдечен удар с цели 50%.

Най-доброто нещо, което може да направите, когато имате лош шеф, е да потърсите друга работа, но за съжаление това не винаги е възможно.  Именно по тази причина, успешните хора са се научили как да извличат максимума от една лоша ситуация.

Това са 6 от най-често срещаните типове лоши шефове и начините, по които може да ги неутрализирате.

1. Тиранинът

Тиранинът обикновено прибягва до тактики, описани в книгите на Макиавели, и постоянно взима решения, които единствено подхранват егото му. Той е готов да направи всичко, за да запази своята власт.

Тиранинът гледа на служителите си като на група от престъпници, които са се качили на борда на неговия кораб. Служителите с високи постижения, които оспорват неговите решения, са третирани като бунтовници. Тези, които лоялно подкрепят неговото управление, заемат позицията на помощник-капитан. Останалите, които не се справят добре с работата, остават да чистят палубата.

Една ефективна стратегия за справяне с шефа тиранин е да представяте идеите си по начин, който му позволява да си припише част от заслугите за тях. Така той може да подхрани егото си, без да отхвърли вашите идеи. Бъдете готови да признаете неговите заслуги, въпреки че той няма да направи същото за вас.

2. Микромениджърът

Микромениджърът ви кара да се чувствате така, сякаш сте под постоянно наблюдение. Той обръща прекалено много внимание на малките детайли и опитва да контролира всяка дейност в офиса, което кара служителите да се чувстват обезкуражени и разочаровани.

Успешните хора печелят благоразположението на този тип шефове като показват гъвкавост, компетентност и дисциплина, докато подържат постоянна комуникация с тях. Предизвикателството в работата с минкромениджъра идва от намирането на начина, по който той иска да бъдат правени нещата. За да разберете какво точно иска той, трябва да задавате конкретни въпроси за проекта, над който работите, да сверявате непрекъснато напредъка си и да обръщате повече внимание на неговите критики.

3. Некомпетентният

Некомпетентният шеф обикновено е получил повишение прекалено бързо и държи позиция, която е отвъд неговите възможности. Най-вероятно, той не е напълно некомпетентен, но има подчинени, които работят за компанията от по-дълго време от него и имат знания и умения, с които той не разполага.

Ако имате проблеми с подобен шеф, най-ефективното решение е да преглътнете гордостта си и да споделите с него вашия опит и знания, без да се държите високомерно. Докато шефът ви се свикне с ролята, вие ще бъдете неговия най-близък съюзник и довереник.

4. Твърде приятелски настроеният

Този тип шеф се държи прекалено приятелски със своите служители. Постоянно ви кани да излизате след работа и ви занимава с клюки и слухове от офиса. Той си избира любимци и създава разделение между служителите, които се изнервят от специалното отношение, което той показва към определени хора.  

Най-важното при работата с такъв шеф е установяването на твърди граници. Не позволявайте неговата позиция да ви плаши. Дръжте се приятелски с него в офиса, но не се страхувайте да откажете поканата му за питие. Като се дистанцирате от поведението, което намирате за неуместно, вие едновременно ще запазите шансовете си за успех и добрите отношения с вашия шеф.

5. Роботът

В представите на робота вие сте служител номер 72 с ефективност от 84% и ниво на опит 91 от 100. Този шеф взима решения само на база на числа и данни, като при липсата такива се саморазрушава. Той не полага никакви усилия, за да създаде връзка със своите служители, и решава кой трябва да остане и кой трябва да бъде уволнен само на базата на официалните данни.

За да успеете да се сработите с робота, трябва да се научите да говорите на неговия език. Преди да споделите идеята си с него, трябва да се уверите, че имате данни, които да я подкрепят. Същото се отнася и за вашите постижения, които той би оценил само ако зад тях стоят числа.

Веднъж щом постигнете разбиране, може да опитате да го изкарате от неговата антисоцилана зона на комфорт. Търсете срещи на четири очи, които ще го принудят да контактува с вас на по-лично ниво, поставяйки човешко лице до името и номера, с който той ви свързва.

6. Визионерът 

Силата на визионера се крие в неговите идеи и иновации. Въпреки това, този лидерски подход може да стане опасен, когато неговият план трябва да бъде приложен в реални условия. Този тип шеф просто не може да се концентрира върху изпълнението на задачата, защото неговото съзнание е завладяно от нова идея, още преди да сте изпълнили първото му желание. В повечето случаи това означава, че ще ви се наложи сами да се справите с работата, докато той преследва следващата идея.

Най-добрият начин да се справите с този шеф е като обърнете начина му на мислене. Визионерите мислят в по-широка перспектива, така че вашата задача е да ги насочите към по-конкретни и практични цели. Задавайте точни въпроси, които да го накарат да подходи рационално към осъществяването на идеята и да му помогнат да намери препятствията, които могат да попречат за нейното изпълнение.

Не оборвайте идеите му директно, защото той трудно понася критика. Вместо това, фокусирайте вниманието му върху практичното измерение на неговата идея. Вашите въпроси ще го отдалечат от новата му идея и ще го накарат да се ангажира по-отблизо с първоначалното си предложение.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ