Действието в офиса по-важно от бездействието – 4 доказателства

Действието в офиса по-важно от бездействието – 4 доказателства

Действието в офиса по-важно от бездействието – 4 доказателства

Без съмнение, заетите хора имат по-висока резултатност. Това автоматично превръща бездействието в порок. Да не бързаме обаче с крайните оценки. Истината е, че пасивността може да бъде и полезна, ако включва размисъл и преосмисляне. Негативният нюанс се появява, когато бездействието се дължи на отлагане, нерешителност и липса на иницативност, пише Harvard Business Review.

Невзетите решения се трупат, възможностите се губят. Никой не иска да направи грешка. По-лесно е да наблюдаваме отстрани, отколкото да влезем в играта. Един,  често срещан пример в това отношение е банка, в която  влиза клиент на друга банка със сложен проблем, а служителите го отпращат в централния офис, вместо да се опитат да направят нещо. И обратното - в предприятията, където иновациите се ценят, хората започват нови неща, без да чакат да им бъде наредено. Те работят ефективно, за да си спестят време и да се включат в нещо ново. Ето причините за проактивността, провокирана от само себе си.

В тези компании малките победи значат много. Те проправят път към големите победи. А малките, но навременни стъпки в правилната посока може да доведе до големи повратни точки, когато се натрупа критична маса. Доверието в екипа в очакване на положителен резултат мотивира високите нива на усилие.

Постиженията идват едно по едно. Спринтът на хиляди мили е обезсърчителен. Всяка стъпка, която предприемате сега, ви отвежда по-близо до целта. Заетите хора във високо производителна среда вършат всичко в движение. Те знаят, че до утре новите изисквания ще започнат да се трупат. Теоретичните съвети от там мендижмънта като разделяне на големите задачи на множество малки стъпки, дават възможност за идентифициране на незабавните действия, които трябва да предприемете.

Съвършенството е недостижимо. Забравете за съвършенството. Просто си вършете работата. Дори и да не се справите блестящо от първия път, винаги може да опитате отново. В един несигурен свят на бързи промени бизнес стратегията включва място за импровизация. Не чакайте перфектни условия, започнете да действате сега.

Действията произвеждат енергия и скорост. По-добре да действате, отколкото да бездействате. Преумората може да доведе до стрес, но в действителност, много проучвания показват, че важен фактор за стреса при работата е липсата на контрол. Предприемането на положителни действия  ще ви помогне да почувствате, че контролирате нещата. Това, вместо да ви изтощи, ще ви зареди. Иначе казано – когато искате да свалите килограми е по-забавно да спортувате, отколкото да гладувате.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ