Посрещнете: Златната десетка в "Мениджър на годината 2020"!

Посрещнете: Златната десетка в Мениджър на годината 2020!

Посрещнете: Златната десетка в "Мениджър на годината 2020"!

Надпреварата в "Мениджър на годината 2020" достигна до етапа, в който са ясни новите претенденти за титлата. Те са определени чрез специално създадена за конкурса методология и са състезатели от най-висша класа - ръководят едни от най-големите и авторитетни компании в страната ни. Приходите за 2019 г. на управляваните от финалистите компании сумарно са близо 3,5 млрд. лева., а общият брой служители, които осигуряват, са 14 415 спрямо 4937 осигурени лица в компаниите, управлявани от миналогодишните финалисти. Имената на десетимата финалистите оповести днес Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД, издател на списание Мениджър на пресконференция, която се проведе в Хотел Хилтън.

През октомври предстои последният етап на конкурса, който включва оценка на личностните качества на финалистите. Екипите на „Делойт България” ще проведат интервюта с всички финалисти, с техните пряко подчинени и партньори и изготвят 360-градусова оценки, които се валидират от Обществен съвет с безукорен авторитет.

За да достигнат успешните лидерски модели до още по-широка публика, да вдъхновяват и да покажат пътя напред, МИТ Прес продуцира документален филм, посветен на финалистите, на победителя и на партньорите на конкурса. Филмът ще бъде излъчен в националния ефир на bTV през ноември 2020 г.

Три от компаниите, чиито лидери влизат във финалната десетка днес, оперират в сектор Технологии, две са от сектор Търговия на дребно. Останалите петима претенденти за титлата ръководят компании от  секторите Машиностроене, Аутсорсинг, Потребителски стоки, Транспорт и логистика. Определено говорим за година на ритейла и ИТ индустрията, когато погледнем към профила на Десетката тази година, коментира Десислава Киркова, старши мениджър "Клиенти и пазари" в консултантската компания „Делойт България“. Компанията е автор и изпълнител на методологията, по която провежда селекцията и оценката на кандидатите.

Съотношението жени - мъже сред финалистите е 2:8, а това между българи и чужденци - 9:1.

Третият етап, който предстои и е финален от надпреварата, дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи, допълни Десислава Киркова.

Тази година над 40 кандидата от 14 водещи сектора на икономиката подадоха документи за конкурса. 33 от тях преминаха във втори кръг, от който бяха излъчени и 10-те финалисти. Общият приход на управляваните от тях компании за миналата година е 6,130 958 млрд. лв. Отчетеният среден ръст в приходите спрямо 2018 г. е 15,74%. Сумарно наетите в тези компании хора са 31 129, сочи обобщеният преглед на участието в "Мениджър на годината 2020".

И в тазгодишното издание на конкурса акцент остава надграждането му с морални критерии. Всеки претендент за големия приз е приел Етичния кодекс на конкурса. Документът обобщава ценностите, принципите и отговорните практики, които създават култура на почтеност и ръководят бизнес поведението на кандидатите за конкурса. С подписването му всеки мениджър декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Генерален спонсор на 13-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1. "Подкрепяме конкурса още от първото му издание и с годините той се превърна в част от нашата политика за корпоративно-социална отговорност, защото гледаме на него като кауза за отличаване и награждаване на добрите бизнес практики", сподели пред финалистите и гостите на пресконференцията днес Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1.

Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на: Fibank, Johnnie Walker, Bulgaria Insurance, Volkswagen България.  Българският бизнес има нужда от силни и смели лидери, които да водят своите компании напред, особено в този момент. Българският бизнес има нужда от този конкурс, защото той ражда новаторските идеи, които ще ни водят напред.", каза Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на един от дългогодишните водещи спонсори на конкурса, Първа инвестиционна банка, който също приветства финалистите.

Медийни партньори на инициативата са: bTV, БТА, БНР, dir.bg, Дарик, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, BulFoto

Ето и кои бизнес лидери от всички кандидати тази година влизат в последната фаза на конкурса, която ще излъчи и "Мениджър на годината 2020". По азбучен ред:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ