Аварийното решение "неплатен отпуск" с различен прочит в отделните страни

Аварийното решение неплатен отпуск  с различен прочит в отделните страни

Аварийното решение "неплатен отпуск" с различен прочит в отделните страни

В английският език съществува думичката "furlough", която по-специфично описва нещото, което ние наричаме неплатен отпуск или разпуснат персонал. Думата означава временно прекъсване на работата на служителите заради специални нужди на компанията, което може да бъде и поради икономически причини, каквито са и настоящите.

Държава след държава, огнище след огнище, коронавирусът блокира голяма част от цели индустрии почти във всяка точка на света.

Много предприятия отговориха на тази криза, именно поставяйки служителите си в неплатен отпуск, вместо да ги уволнят напълно. И в двата случая работниците са засегнати от загуба на доходи; разликата е, че тези които не са уволнени, остават в правоотношения с работодателя си и са готови да започнат работа, когато икономиката се възстанови. 

Повечето големи работодатели по света са възприели този подход. Скандинавските авиолинии, например е пуснала в неплатен отпуск 90% от персонала си. Най-голямата световна хотелска компания Marriott International също започна да пуска в неплатен отпуск десетки хиляди служители, съобщават от Световния икономически форум в свой доклад

Подходът очевидно има смисъл за предприятията, които искат да са готовност да започнат работа възможно най-бързо, след като кризата премине. Но какво означава това за самите служители?

Правителствата в целия свят подкрепят бизнеса и служителите, за да се справят с този безпрецедентен шок, но нивото на подкрепа и кой отговаря на условията за получаване на държавни стимули, се различава в различните страни.

Правителствата на Обединеното кралство и САЩ, например, създадоха схеми за изплащане на разпуснатите работници съответно по 80% и 100% от заплатите им за период съответно три и четири месеца; все още не е известно обаче доколко устойчиви ще бъдат тези нива на подкрепа.

В Обединеното Кралство

На работодателите в Обединеното кралство бяха предложени правителствени субсидии за покриване на 80% от заплатите на служителите, които не работят поради пандемията от COVID-19. Стартираната на 20 март програма ще покрива заплащането до максимум 2500 британски лири на работник на месец.

Докато интервенцията е добре дошла новина за работодателите, следващото предизвикателство е да се определи кой отговаря на условията и как да става кандидатстването по програмата. Решаващо за това е разбирането на идеята за "furlough" и за кого се прилага.

Според директивата, няма ограничение за това колко служители могат да се разпускат, но самите служители трябва да са съгласни с подобна мярка и тя да само три месеца, считано от 1 март 2020 г. Тези служители, не могат да продължат да работят, дори и на намалено работно време, ако искат да отговарят на условията за помощ.

"Ако можете да дадете някаква работа на персонала си, те не отговарят на условията за програмата. Трябва да бъде много ясно кой персонал може да се разпуска и понастоящем трябва да няма никаква работа за тези хора", казва Анджела Бръмптън, сътрудник Gunnercooke, като добавя, че работодателите ще трябва да докажат, че бизнесът им е бил отрицателно повлиян, за да се класират за помощите.

В САЩ

На 25 март сенатът на САЩ прие стимулиращ икономиката пакет в размер на 2 трилиона долара. Част от този фонд ще се използва за изплащане на заплатите на някои работници, засегнати от кризата.

Пакетът включва фонд за задържане на служители за малкия бизнес в размер на 367 милиарда долара.

Компаниите, получаващи помощ ще трябва да поддържат нивата на заетост на 90%. Според The ​​New York Times бизнесът с 500 или по-малко служители ще получи заеми директно от банките, за да покрие повече от два месеца работни заплати и други оперативни разходи, като правителството изплаща салдото, стига компаниите да не уволняват работници или да наемат отново тези, които вече са били освободени.

Франция, Дания и Швеция

Обещаната подкрепа за компании и работници във Франция се равнява на 45 милиарда евро и включва начини за изплащане на временно освободените работници по време на кризата и за родители, които се грижат за децата си вкъщи поради спирането на училищната дейност.

В Дания 75% от заплатите на работниците (до максимум 23 000 крони или около 2840 британски лири на месец) ще бъдат субсидирани от правителството, ако фирмите обещаят да не уволняват служители. В Швеция служителите ще получават 90% от заплатите си и ще работят с намалено работно време благодарение на големите субсидии от държавата.

Австралия

През следващите шест месеца австралийското правителство предоставя на разположение 130 милиарда долара (63,5 милиарда британски лири), за да подкрепи заплатите на служителите в предприятията, които са забелязали значителен спад в оборота.

Около 6 милиона работници биха могли да получат субсидии от 1500 долара (приблизително 733 британски лири) на всеки две седмици. Разпоредбите включват работници, които са освободени от 1 март.

Допустимите компании за помощи са тези, които са отчели спад на оборота от поне 30% или поне 50% за големите работодатели с над 1 милиард долара оборот. 

Китай

През февруари все по-голям брой частни компании в Китай обявиха намаляване на заплатите или забавяне на заплащането на персонала.

"В цял Китай компаниите казват на работниците, че няма пари за тях или че не трябва да плащат пълни заплати на служителите в карантина, които не дойдат на работа", съобщава Bloomberg.

В Пекин на работодателите беше разрешено временно да освободят работниците, стига служителите да са съгласни и засегнатите да получават 70% от минималната работна заплата.

Въведени бяха и някои мерки за данъчни облекчения и за подпомагане на предприятия, засегнати от пандемията, въпреки че те варират в зависимост от региона и местната власт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ