6 знака, че имате ужасен шеф

6 знака, че имате ужасен шеф

6 знака, че имате ужасен шеф

С течение на времето стигнах до извода, че всички мениджъри в рамките на една организация, от прекия началник до директора, трябва да бъдат истински лидери, за да може бизнесът им да процъфтява.

Вярвам в това с цялото си сърце, защото съм виждал предостатчъно корпоративни бедствия, които завършват с унищожен из основи дългогодишен бизнес, заради катастрофални грешки в ръководство.

Ако вашата организация страда от лидерска криза, моят най-добър съвет е да спре да назначава на лидерски позиции хора, които нямат никакво място на ръководна роля.

Служителите винаги са първите, които разбират, че мениджърът им не става за работата.

Внимавайте за тези предупредителни знаци:

1. Те потъпкват иновациите

Лидерите, които заявяват, че искат да насърчат креативността на своя екип и да създадат култура на иновация, а след това обръщат гръб на всяка нова идея и предложение, подсъзнателно саботират творческия процес, прилагайки мениджърския подход „отгоре-надолу".

Този стил на управление се характеризира със строг контрол и разпределение на задачите и пълно обезсърчаване на подчинените, които се страхуват да изкажат своето мнение и да поемат инициативата. 

Вместо това,  добрите шефове предпочитат подхода „отдолу-нагоре“, в който идеите се генерират от най-креативните служители, а работата на мениджъра е да ги подкрепя и да „издига“ предложенията им до най-високите етажи на компанията.  

2. Те избягват директен контакт

Представете си чувствителна ситуация, в която мениджъра отказва да комуникира директно със свой подчинен или партньор, но няма никакъв проблем да се свърже с трето лице (може да няма нищо общо със случващото се), което също бива въвлечено в проблема.

Понякога, тези мениджъри изправят двамата един срещу друг и ги оставя сами да се справят със създалата се ситуацията. Този процес е известен още като триангулация.Той е типичен за некомпетентните мениджъри, които нямат смелостта да посрещнат проблема директно, като говорят ясно и открито със своите служители за трудностите, пред които е изправена компанията.

3. Те не поемат отговорност

Тези мениджъри не поемат отговорност за своите действия и предложения, когато се окаже, че те са били грешни.  Както се казва в поговорката „Когато сочиш някого с пръст, не забравяй, че трите пръста сочат теб".

Те са критични, никога не признават собствените си грешки, винаги са прави и обвиняват някой друг (обикновено, техен подчинен), когато нещо се обърка, дори и това да няма нищо общо с реалността. За тях най-важното е да запазят репутацията си и да не се изложат.

4. Те не проявяват интерес към членовете на екипа си

Чувството, което служителите изпитват, когато разберат, че началникът им няма особен интерес към техния личен живот, мечти и стремежи, е изключително неприятно.

В този случай говорим за дистанциран мениджър, който не изгражда лични взаимоотношения с подчинените си и не насърчава сътрудничество между членовете на екипа. Той съобщава своите решения чрез имейли и с помощта на официалните комуникационни канали в организацията.

5. Те управляват чрез страх и контрол

Този тип мениджъри използват авторитарен стил на управление, като микроменажират всеки ваш ход. Без значение дали го осъзнават, или не, те създават тягостен климат на работа, в който служителите им постоянно надничат зад гърба си.

Тези ръководители изграждат чувство на недоверие у своите подчинени, които спират да споделят информация, да предлагат идеи и да търсят по-тясно сътрудничество. За тяхно съжаление, те пропускат страхотната възможност да позволят на другите да експериментират, да водят, да правят грешки и да се развиват. Възможност, която във всяка друга ситуацията ще доведе до изключителни резултати.

6. Те не слушат

Липсата на активно изслушване и двупосочна комуникация (изпращат, но не получават) е често срещен недостатък сред некомпетентните мениджъри. При тях, желанието да приемат конструктивна критика и да се вслушат в идеите, мненията и примерите на другите(особено на тези, които стоят под тях в йерархията) не съществува.

Вътрешният свят, в който те живеят е „ЕГО-система“, а не екосистема. Работата с подобен тип лидер може да бъде крайно изтощителна.  

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ