И малките жестове могат да направят голямо впечатление

И малките жестове могат да направят голямо впечатление

И малките жестове могат да направят голямо впечатление

Когато хората се чувстват ценени, те са по-склонни да дадат всичко от себе си, за да помогнат за осъществяването на целите на организацията.

Те са по-отговорни, когато знаят, че тяхната роля е от ключово значение за успеха на даден проект.

И не на последно място, те са по-щастливи и доволни от работата си, което означава, че вероятността да я напуснат е изключително малка.

Когато лидерите пренебрегват възможностите да изградят една по-здрава и близка връзка със своя екип и да покажат на служилите си, че ценят тяхната отдаденост и труд, те губят едно тайно оръжие, което помага за изграждането на качествен и устойчив екип.

Това са 9 чудесни начина да покажете на служителите си, че цените техния принос.

1. Фокусирайте се върху малките неща, които правят голямо впечатление

Показването на признателност не изисква големи и екстравагантни жестове. Изпратете бърз имейл, ръчно написана бележка или направете кратко обаждане, за да похвалите и насърчите хората, които го заслужават. Дори най-малките жестове могат да направят голямо впечатление.

2. Създайте нови възможности

Един от най-добрите начин да спечелите сърцата и умовете на вашите служители е да им осигурите колкото се може повече възможности за развитие. Позволете им да предизвикват себе си като поемат нова ръководна позиция, водеща роля във важен проект или изнасянето на публична презентация.  

3. Обърнете се лично към тях

Бъдете конкретни в изразяването на признание и благодарност. Не казвайте просто „добра работа“, а добавете малко подробности и детайли за това, което ви е впечатлило. Може да кажете нещо от рода на: „Благодаря, че имаше смелостта да изкажеш мнението си на срещата. Това беше от голяма полза за всичко останали, които се страхува да говорят за проблема.“

4. Покажете, че им имате доверие

Когато можете да покажете на служителите си, че вярвате в тях, вие изпращате едно много силно послание. В действителност по този начин вие им казвате, че тяхната работа е достатъчно добра, за да не се налага да ги наглеждате и контролирате.  

5. Направете вътрешни подобрения

Уверете се, че вашият екип разполага с необходимите инструменти, за да си върши работа възможно най-добре, в това число съвременна технология, добро осветление и удобни и ергономични работни места.

6. Отделете време, за да ги опознаете

Лидерите имат множество отговорности, които не им оставят много време, за да обърнат внимание на хората, които работят за тях. Един от най-добрите начини да покажете на членовете на вашия екип, че ги цените, е като отделите време, за да ги опознаете като личности. Разберете какви са техните виждания, интереси и проблеми, както в професионален, така и в личен план.

 7. Превърнете наставничеството в основна част от фирмената култура

В почти всяка организация има неопитни служители, които биха могли да се развиват с помощта на съветите и напътствието на някой с повече практика и познания.  Независимо дали ще установите една по-формална система за менторство или ще разчитате на приятелските колегиални отношения, няма по-добър начин да предадете полезна информация на новодошлите служители още от самото начало.

8. Позволете им да поемат отговорност

Един сигурен начин да мотивирате хората да дадат най-доброто от себе си е като им предоставите контрола върху проект, който е близък до техните интереси и експертиза. Още по-добре е ако проектът се основава на някоя от идеите на самият служител. Освен че това ще помогне на специфичния служител да се развие професионално и да постигне успех, то ще вдъхнови и останалите членове на екипа да покажат инициативност и да споделят идеите си.

9. Бъдете честни и прозрачни

Честността на работното място трябва да бъде нещо напълно нормално, но понякога нещата не са толкова прости. Много хора вярват, че не трябва да се говори за лошите новини и неуспехите на компанията, но тези разговори, колкото и да са трудни, показват, че сте достатъчно ангажирани и загрижени за успеха на компанията, че да изречете трудните истини.

Основният извод, който може да се направи от казаното дотук е, че когато служителите ви знаят колко много ги цените, няма нещо, което да не могат да постигнат за вас и за екипа.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците