Четири типа шефове, които могат да съсипят всеки екип

Четири типа шефове, които могат да съсипят всеки екип

Четири типа шефове, които могат да съсипят всеки екип

Не всички шефове са еднакво можещи и знаещи. Всъщност, голяма част от хората, достигнали върховете на кариерното развитие, нямат никакво място там. Спокойно мога да кажа, че повечето от нас са имали вземане-даване с подобни ръководители поне веднъж в живота си. Да бъдеш лош шеф не означава просто, че управленските ви практики не се харесват на останалите или пък, че служителите ви не са доволни от начина, по който се държите с тях. Научно доказано е, че съществуват черти, които са характерни за всички неефективните лидери.

Ето няколко от типа шефове, които не искате да срещате на работното място:

Пасивно-агресивният шеф или микромениджърът

Пасивно-агресивният шеф може да попречи на развитието на вашата кариера, без дори да прекрачва границите на доброто поведение или да ви подлага на тормоз. Тези хора избягват дискусиите лице в лице. Те дават неясна обратна връзка и крият от останалите важна информация. Пасивно-агресивните хора обичат да прикриват своята враждебност с шеги и хумор. В повечето случаи пасивно-агресивното поведение на шефовете е резултат от вярването, че те могат да се справят по-добре от служителите си с всяка задача. Проучване на сайта за кариерно развитие Comparably, в което са участвали повече от 2000 служители, работещи в технологичния сектор, установява, че повечето хора смятат за най-проблематични шефовете микромениджъри (39%). Втори са „твърде критичните ръководители“ с 22%, а трети - шефовете всезнайковци (16%).

Шефът нарцис

Изследване, публикувано в академичния журнал Frontiers in Psychology, разкрива, че малката доза нарцисизъм може да бъде полезна в работата на лидерите, но когато тя прекрачи определена граница, може да наклони везната в негативна посока и да допринесе за създаването на ръководители егоисти, които се интересуват само от собствените си нужди и желания. Проучване,  публикувано в Journal of Economics, Business and Management Studieс, пък открива, че с повишаването на нивото на нарцисизъм у шефовете, пропорционално намалява ангажираността и мотивираността на служителите.

„Тъмният шеф“

Има ръководители, които разполагат с нужните умения и познания, за да бъдат добри лидери, но жаждата им за власт над останалите и множеството им предразсъдъци просто не им позволяват да бъдат такива. Както казва СетМ. Спейн в книгата си „Stress, Well-Being, and the Dark Side of Leadership“, съществуват не само некомпетентни шефове, но и „тъмни шефове“.  Некомпетентните шефове са неефективни лидери, защото не разполагат с нужните управленски умения. Те обаче таят лоши чувства към своите колеги. Тъмните шефове, от друга страна, може да бъдат изключително интелигентни, образовани и добре подготвени за лидерската работа, но същевременно с това те изпитват удоволствие от това да тормозят и обиждат своите служители. Тяхната основа цел е да превърнат живота на подчинените си в кошмар. Те често пренебрегват моралните и етичните норми, за да постигнат своите цели или да се представят добре пред по-висшестоящите ръководители на компанията. Тъмният шеф често си приписва заслугите за чуждата работа и обвинява другите за своите лични неуспехи.

Шефът психопат

Шефът психопат е може би най-вредният за служителите. Черти като липса на самоконтрол, импулсивност и склонност към манипулации могат да бъдат признаци, че имате работа с шеф психопат. Хората с психопатични наклонности често проявяват липса на съпричастност и загриженост за другите.  Според проучване на Alliance Manchester Business School, повишаването на нивата на нарцисизъм и психопатия на работното място е пряко свързано с увеличение на случаите, в които служителите се оплакват от различни видове тормоз. Повечето от 1200-те служители, участвали в изследването, са заявили, че ежедневно страдат от стрес и депресия на работното място.

Какво може да направите, ако се озовете под "шапката" на подобен шеф?

Това е тема за отделна дискусия, но най-кратко казано, имате два варианта – да споделите проблемите си с мениджърите на по-високите нива или да потърсите друга работа. Работата за подобен човек не си заслужава времето, нервите и усилията.

Ако пък сте един от тези мениджъри или шефове, имате доста работа за вършене. Може би сте склонни да подлагате на строг контрол всяко действие на вашите служители или не изпитвате никаква съпричастност към техните проблеми и неволи. Без значение какъв точно е проблемът, потърсете помощ от ментор или професионален консултант. Заедно с него трябва да откриете каква е причината за това ви поведение. От това ще спечелите не само вие, но и вашите служители. 

..........................

Джон Бойтнот за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ