IQ или EQ -кое е по-важно?

IQ или EQ -кое е по-важно?

IQ или EQ -кое е по-важно?

Доскоро т.нар коефициент на интелигентност, или IQ, бе считан от много хора за ключов фактор за това колко добре се справяме в нашия живот. Харвардският психолог Хауърд Гарднър обаче счита IQ-то за твърде ограничен измерител на човешките способности, което го кара да представи своята „теория за множеството интелигентности“.  След това идва Даниел Голман с неговият бестселър „Емоционална интелигентност: защо може да има по-голямо значение от IQ“, в който той описва феноменът, известен днес като емоционална интелигентност, или  EQ.

След като Голман популяризира термина през 1995 г., академичните и бизнес средите започват да се интересуват все повече от емоционалната интелигентност. Макар че въпросът: „Кое е по-важно, IQ или EQ?“ е задаван често и днес, човек трудно може да даде отговор, а в крайна сметка цялата тази дискусия не е много полезна. Това е като да питаш кое е по-важно, сърцето или белите дробове? Правилният въпрос е в какво точно се изразява тяхната значимост и до каква степен те са свързани един с друг.

Коефициентът на интелигентност отразява нашата способност да разсъждаваме и да решаваме проблеми. Емоционалната интелигентност, от своя страна, е способността ни да разпознаваме, диференцираме и управляваме нашите емоции, както и тези на другите. IQ се отразява на оценките, които имаме в училище, и на вероятността да бъдем приети в добър университет, което от своя страна е определящо за професионалната ни кариера. След това обаче връзката между IQ и успеха става по-неясна.

Според Голман нашето IQ може да ни помогне да спечелим дадена позиция, но емоционалната ни интелигентност определя колко бързо ще напреднем в кариерата си и ще получим повишение. Неговата теза е, че след като придобием нужните технически умения, нашата способност да създаваме връзки с другите определя успеха ни в работата.

„Когато  времената са трудни и нашите емоции минават на автопилот, ние градим лоши навици и вземаме вредни решения. Една проста промяна в нагласата може да промени нашата действителност и резултатите, които постигаме. Тази промяна изисква EQ, не IQ“, казва Майк Голдман, автор на „Breakthrough Leadership Team“.

Важно е да се отбележи, че ние чувстваме, преди да мислим. Този факт има научно обяснение. Когато получаваме информация, тя стига първо до т.нар амигдала – една от частите на мозъка, отговаряща за регулирането на нашите емоции. Нужни са няколко секунди за да може същата тази информация да стигне до фронталния кортекс, или „мислещата“ част на нашия мозък. Именно тези няколко секунди представляват времето, в което човек обикновено губи контрол върху емоциите си. Когато информацията стигне до  фронталния кортекс, тя е придружена от различни емоционални оценки. Това е причината първото впечатление да бъде толкова важно. То се гради на емоционално ниво, което го прави трудно за коригиране.

Докато развитието на нашето IQ приключва на сравнително ранен етап от живота ни, емоционалната интелигентност е нещо, по което можем да работим цял живот, стига да го искаме. В моята книга „Other Kind of Smart“ аз използвам автомобилна надпревара, за да обясня връзката между IQ и EQ, като в случая спортната кола символизира за напредъка, който постигаме в живота си. Двигателят и всички останали автомобилни части са нашето IQ. Това са средствата, с които разполагаме, за да постигнем целите си. Шофьорът е нашето EQ.

Ако сме късметлии и имаме бърза кола, то ние имаме всички предпоставки да бъдем успешни.  Това обаче не винаги е достатъчно. От шофьора зависи колко ефективно се използват тези компоненти и дали те работят в тандем. Всички знаем истории за изключително умни хора, които са се провалили, тъй като не са могли да контролират своите емоции и поведение. Също така познаваме хора, които не са постигнали висок резултат на тест за интелигентност и не са имали особено високи оценки в училище, но се справят отлично в живота.

Разбира се, комбинацията от добър двигател и талантлив шофьор дава огромно предимство на човек. Така че в крайна сметка успехът ни зависи до голяма степен от това колко ефективно използваме както нашето IQ , така и нашето EQ.

...........

Харви Дойчендорф, експерт по емоционална интелигентност и автор на книгата „The Other Kind of Smart“, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ