Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери

Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери

Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери

Кои са определящите качества на великите лидери? Това е вечният въпрос, който тормози умовете на учени и предприемачи, които от години търсят неговия отговор, затрупани в планини от книги и статии.

Въпреки че това, което прави един лидер добър, до голяма степен може да бъде лично и субективно за неговите последователи, има няколко универсални лидерски принципа, които никой не оспорва.

Това са 6 качества, по които винаги може да разпознаете добрите лидери

1. Те поставят под въпрос своите предложения и разбирания

Великите лидери може да са умни и да знаят много неща, но те са достатъчно скромни, за да разберат, че в стаята винаги има и по-умни хора, от които могат да научат нещо. Те насърчават изказването на мнение и оценяват приноса на своите служители. Те се обграждат с различни гледни точни, които да им помогнат да отговорят на въпросите: „Как да разбера, дали това е правилното решение?“ или „Има ли по-добър план за действие?“

2. Те са радикално прозрачни и открити

Прозрачността насърчава отворена култура на уважение, честност и безпристрастност, която отблъсква обичайните токсични корпоративни отношения, сред които клюкарството, интригантството и предателството.

Бизнесът винаги се върти около екипа, и по-точно около изграждането на силни връзки, добро сътрудничество и разбира се, постигане на желаните резултати.  За добрите лидери обаче не е достатъчно само те да бъдат прозрачни, те насърчават емоционалната откритост и неудобните разговори в заседателните зали, защото знаят, че е по-добре всички проблеми да бъдат изкарани наяве, отколкото да бъдат пазени в тайна.

3. Те не спират да учат

Великите лидери осъзнават, че в момента живеем във време на безпрецедентен технологичен напредък. Те развиват своята компетентност като непрекъснато усвояват нови знания, умения и опит в различни области. Те насърчават изграждането на „култура на учене“ в организацията, която изпраща на служителите посланието, че тяхното развитие е приоритет за компанията.

4. Те избират менторите си внимателно

Великите лидери се обграждат с опитни професионалисти, от които търсят съвети и мъдрост. Те избират внимателно своите наставници, защото знаят, че получаването на съвети от грешните хора може да бъде фатално за тяхната кариера. Техните ментори са хората, на които те се възхищават и подражават. 

5. Те изграждат здрави връзки

Това е едно от качествата, които откриваме във всеки материал, коментиращ лидерството, и то с добра причина. Лидерите, които ценят създаването на автентични и открити взаимоотношения, ще забележат, че служителите и клиентите откликват по-позитивно на техните действия и решения.

„Всички имаме нуждата от по-добри умения за слушане и общуване, защото това са талантите, които изграждат силните връзки, а тези връзки стоят в основата на всеки бизнес.“, казва Маргарет Уитли, автор на бестселъра Leadership and the New Science.

6. Те служат на другите

Лидерството не трябва да бъде свързвано с заповеди, налагане и диктат. Най-добрите лидери желаят да служат на другите, а не на себе си. Да бъдеш лидер означава да помагаш на хората да постигат своите цели, да извличаш най-доброто от тях, да поставяш собствените си нужди на второ място и да разкриеш пълния потенциал на своите служители.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ