Не става без мотивация

Не става без мотивация

Не става без мотивация

Ако искате служителите ви да бъдат по-енергични, креативни и продуктивни, за начало трябва да разберете какво ги мотивира. Всеки човек има индивидуални цели и амбиции, които го карат да дава най-доброто то себе си. Не може да очаквате, че  ще намерите някаква универсална формула за мотивация, която да действа еднакво ефективно при всички ваши служители.

Най-добрите лидери осъзнават факта, че те играят ключова роля в ангажираността на техните подчинени с работата. Ето няколко неща, които може да направите, за да си гарантирате, че вашият екип ще се състои от щастливи и продуктивни хора:

Създайте безопасна среда на изразяване

Изградете фирмена култура, която кара хората да се чувстват свободни да изразяват своите виждания и разбирания. Важно е хората да могат да бъдат себе си в работата и да не се страхуват, че това ще им носи критики. Комфортната среда на работа насърчава сътрудничеството и позволява на идеите да процъфтяват. Хората могат да разкрият пълния с потенциал единствено когато се чувстват разбрани и ценени.

Елиминирайте политическите игри в офиса

Фирмената култура, която е подвластна на политическите игри в офиса, е силно демотивираща. Влиянието на задкулисните отношения е толкова вредно за мотивацията на служителите, че нищо не може да компенсира неговия ефект. Единственият начин да се справите с този проблем, е като елиминирате напълно тези игрички. На тяхно място изградете култура, в която служителите се награждават за техните постижения и резултати, а не база техните познанства с важни хора.

Отбелязвайте успехите по правилния начин

Лидерите, които разбират същността на мотивацията, отделят особено внимание на признаването и възнаграждаването на упоритата работа, поемането на отговорност, иновативните идеи и вземането на рискове. Истината е, че най-ефективните награди са паричните, така че инвестирайте колкото се може по-голяма част от вашия бюджет в бонуси, повишения на заплатите и опции за предоставяне на  акции на служителите. Избягвайте възнагражденията, които са обвързани с постигането на конкретни резултати и онези, които поставят вашите служители в директно съревнование помежду им.

Задайте смислени цели

Един от най-добрите начини да помогнете на вашите служители да намерят мотивация в работата, която вършат, е като им обясните какъв точно е смисъла на тези задачи и какво е мястото им в по-голямата картина. Уверете се, че целите, които задавате на членовете на вашия екип, както на индивидуално, така и на колективно ниво, са ясно свързани с централната мисия на вашата организация. Когато хората намират смисъл в работата си, те подхождат към нея с повече страст, отговорност и креативност.

.................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ