Управление

Лица

|

От какво се страхуват шефовете?

От какво се страхуват шефовете?

През последните няколко месеца с екипа ми работим по разгадаването на въпроса „Какво мотивира мениджърите в тяхната ежедневна работа?“. 

Причината за нашия интерес по тази тема идва от факта, че целта ни в Radiate е да помогнем на новите мениджъри да се превърнат в следващите световни лидери.

Освен обичайната демографска информация, искахме да разберем какви са техните надежди, мечти и най-вече какви са техните страхове.  

Колкото и да искаме да се фокусираме над положителните аспекти на живота, страхът е една от основните сили, стоящи зад решенията, които вземаме. Несъмнено е, че страхът е един от най-големите мотиватори за действие. Другият е алчността.  

За да разберем какви са най-големите страхове, пред които се изправя всеки млад мениджър, прекарахме няколко месеца в анализиране на безброй документи и статии, интервюирахме десетки мениджъри във фокус групи и разговаряхме с членове от нашия екип в Radiate.

Като млад и неопитен предприемач и мениджър, самата аз опитах да отговоря на въпроса „От какво се страхувам наистина?".

Това са 5 от най-големите страхове на всеки шеф.

1. Да изглеждат некомпетентни

Може да е изненадващо, но едно от най-големите притеснения сред мениджърите е да не бъдат „хванати неподготвени“. Или с други думи, техните колеги да ги помислят за некомпетентни в работата, която вършат.

В повечето случаи, разбира се, този страх е напълно неоснователен, но дори най-умните и можещите мениджъри, постоянно се съмняват в собствените си способности и умения, а това може да доведе до ситуация на истинска некомпетентност.

2. Да изглеждат глупаво

Страхът, че като ръководител може да направиш нещо, което да ви накара да изглеждате като пълен идиот, е напълно реален.

Мениджърите, които страдат от подобни мисли, често решават да се изолират от останалите и да се затворят в себе си. Те решават да вземат едностранни решения, тревожейки се, че може да зададат „тъп въпрос“, който да ги изложи.В действителност, резултатът от този избор ще ви превърне в глупак и гадняр, в очите на вашите служители.

3. Да изглеждат уязвими

Шефовете са склонни да вярват, че трябва да излъчват авторитет и определена доза на „познание“ и „интелигетност“ във въздуха. Те не могат да показват емоции, а още по-малко да се разплачат.

Изненадващо, от изследванията се разбира, че ако покажете на екипа си, че сте уязвим и раним, че имате надежди и страхове, като всички останали, може да извървите дълъг път към създаването на по-добри и стабилни взаимоотношения с вашите служители.

Чувала съм истории от предприемачи, които споделят, че когато са говорили по-открито и директно за проблемите на компанията, техния персонал е станал по-мотивиран и е започнал да полага повече усилия.

Хората харесват автентичността, особено когато става въпрос за шефовете, за които работят.

4. Политически игри в офиса  

Политическите надлъгвания в офиса са страничен ефект, които е характерен за всеки бизнес. Без значение дали сте шеф или служител, борбата с тези задкулисни интриги и нападения е една и съща.

Шефовете се притесняват, че хората около тях ще подкопаят тяхната позиция или, че ще изневерят на доверието, което те влагат в тях. Това, често кара шефовете да наемат не до там компетентни служители, вярвайки че ако се обградят с по-неспособни хора, няма да има нужда да се притесняват от подобни атаки. 

Това може и да е вярно, но истината е, че ако тръгнете по този път, ще трябва да се притесняват да не изгубят целия си бизнес.

5. Ниска успеваемост.

Добрите шефове и предприемачи са силно мотивирани и амбициозни хора.  Те стават всяка сутрин с идеята, че трябва да работят здраво и упорито, за да постигнат успех.

Понякога тази мотивация идва от дълбоко вкоренения страх, че те не са толкова ефективни и продуктивни, колкото техните колеги. Това може да доведе до изключително дълги работни часове и влошаване на здравето.

Малка доза страх от провала може да бъде страхотен мотиватор, но ако прекалите с количеството, може да разрушите целия си живот.

Бети Лиу, основател на мултимедийната платформа Radiate, за inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ