Управление

Лица

|

В защитена среда

В защитена среда

Преди няколко години изследователи от Google започват мащабен проект, който има за цел да им помогне да разберат какво точно прави едни екип успешни, а други не. В течение на проучването те стигат до някои неочаквани резултати. Изследването на компанията разкрива, че това колко умни знаещи са членовете на екипа е от по-малко значение за неговия успех от това до какво степен те си имат взаимно доверие. От Google наричат тази ключова характеристика на успешните екипи „психична безопасност“, но ако трябва да го кажем с по-прости думи, добрите екипи са тези, чиито членове се подкрепят един друг и се отнасят с уважение помежду си.

В крайна сметка се оказва, че тайната на успеха се крие в това да се държите добре с околните.  Това може да е и тайната съставка, която противодейства на депресията в работата. Австралийски изследователи наскоро анализираха данни, събрани от повече от 1000 служители в страната, на база на които установиха, че работата в компании, които не гарантират психична безопасност, увеличава трикратно вероятността за работниците да страдат от депресия.

Токсичните екипи са пагубни за както за успеха, така и за психичното здраве

Прочуването, осъществено от Университета на Южна Австралия и публикувано наскоро в Британския медицински журнал, на пръв поглед е сравнително просто. Изследователите са анализирали различни данни от група работници в продължение на година, за да видят кои от тях страдат от сериозна депресия и да разберат какви фактори на работното място се отразяват на вероятността хората да имат проблеми с психичното здраве.

След задълбочен анализ на всички данни, резултатите са били повече от ясни. Ако компанията ви не цени вашето психическо здраве и не предприема мерки за неговата защита, то вероятността да страдате от депресия не просто се увеличава малко, а скача с цели 300%.

Какво обаче означава на практика една организация да не цени психичното здраве и сигурност на своите служители? Изследователският екип оценява ангажираността на компаниите към защитата на психичното здраве на база на твърдения, с които служителите са съгласни или не, като например „висшето ръководство предприема решителни действия, когато се изрази загриженост за психическото състояние на даден служител“ и „висшето ръководство счита психическото здраве на служителите за не по-малко важно от тяхната продуктивност“.

„Компаниите, които не успяват да възнаградят служителите си за добре свършената работа, или пък ги натоварват с твърде големи изисквания и очаквания, като същевременно с това не им дават свобода на действие, поставят работници си под много по-голям риск от депресия“, коментира Ейми Задов, водещ изследовател по прочуването.

Ясен резултат

Концепцията за психическа безопасност, която очертават изследователите в това прочуване, в известна степен се различава от тази на Google, която поставя акцент върху поемането на рискове и възможността човек да се проваля, без да се страхува, че това ще му струва скъпо, но като цяло двете имат повече допирни точки. Взети заедно, резултатите от двете изследвания показват, че токсичните работни места, които толерират тормоз над служителите и прекомерно работно натоварване, са едновременно по-малко успешни от другите компании и по-вредни за психичното здраве на работещите там.

Макар тези резултатите от тези прочувани да не представляват нещо изненадващо, те разкриват огромния мащаб на рисковете за психичното здраве на хората, които носят тези работни места. Ако ръководите токсично работно място, коригирайте практиките си. Ако работите в такова, напуснете. Щетите, които работата на такова място може да нанесе върху психичното ви здраве, никога не си заслужават.

………..

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ