Компютри на HP Enterprise останаха да работят на МКС над 500 дни

Компютри на HP Enterprise останаха да работят на МКС над 500 дни

Компютри на HP Enterprise останаха да работят на МКС над 500 дни

Два сървъра на Hewlett Packard Enterprise, изпратени на Международната космическа станция през август 2017 г. като експеримент, все още не са се завърнали на Земята, три месеца след предвиденото по-рано тяхно връщане, разказва Би Би Си. 

Заедно, те съставят т.нар. Spaceborne Computer - Linux система, която притежава процесорната мощ на суперкомпютър. 

Сървърите били изпратени в Космоса, за да се види колко биха били издръжливи там с минилана поддръжка от специалисти. След 530 дни, все още работят. 

Старшият архитект съдържание в компанията Ейдриан Касберген коментира, че може да се върнат на земята през юни 2019 г., ако има място за тях в полет, предвиден за тогава, но "засега нямат билет". 

Компанията работи с НАСА и Space X на Илон Мъск да бъде "компютърно-готова" за първия полет до Марс, който се очаква да се състои през 2030 г. 

В момента 20-годишните машини на борда на МКС връщат данни до Земята за обработка, но това може да отнеме до 30 минути, както и по обратния път. Малко вероятно е да бъде възможно да се изпращат данни за обработка до Земята от Марс, тъй като Червената планета е твърде далеч от нас. 

Трите оригинални компютъра, които се намират на борда на МКС днес, са стрували по 8 млн. долара всеки и е отнело 10 години, за да бъдат изградени, обясни пред Би Би Си Касберген, който е един от участниците в провеждащия се световен конгрес за мобилни технологии в Барселона 2019 Mobile World Congress (MWC). 

По думите му в момента Spaceborne компютърът на HPE е вграден в тавана на станцията и сървърите са се нуждаели от модификация, тяхната система за охлаждане е имала нужда от поправка. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ