Нели Симеонова: Нашата кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни

Нели Симеонова: Нашата кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни

Тя работи за това изобретателността и предприемаческият нюх да са перфектният дует в мисията на високотехнологичната компания „Антарта“, която оглавява като изпълнителен директор. „Креативността и творческият подход на Людмила Филипова и моят бизнес опит не само формират прекрасната симбиоза в основата на нашето партньорство, но и ни помагат да се справяме с всички предизвикателства. В екип успяваме да извлечем най-доброто от по-сложните ситуации, а това ни позволява да се развиваме и да вървим напред“, споделя Нели Симеонова.

Високотехнологичната компания „Антарта“ възобновява изцяло производството на оригиналната космическа храна, произвеждана в България. В тясна колаборация с Института по криобиология и хранителни технологии, пионер в област­та с 50-годишна история, екипът цели да наложи широк асортимент от висококачествени продукти както за кратки и дълги пътувания в Космоса и екстремни експедиции, така и за масова консумация на Земята.

Q&A

„Най-добрият начин да предвидите бъдещето е да го измислите“, гласи известна мисъл на компютърния учен Алън Кей. Споделяте ли подобно мнение и каква е вашата формула за изобретение, което ще има запазено място в света на бъдещето?

Тази мисъл е силно свързана с историята и мисията на „Антарта“, в основата на чието създаване е една нова представа за бъдещето на храненето, на науката, на космическите индустрия, а защо не е и на медицината. Неслучайно и слоганът на компанията ни е Future of nutrition. Да възобновим производството на оригиналната българска космическа храна е идея на известната писателка и моя дългогодишна приятелка Людмила Филипова, която преди пет години се обърна към мен с предложение да работим заедно. Това ми се стори като идея за мечтатели, която веднага визуализирах и в която повярвах силно. С материализирането на идеята начертахме бъдещето на нейното приложение.

Как идеите и технологиите си партнират във възобновеното производство на оригинална българска космическа храна и какви цели се стремите да постигнете?

Съвременните технологии предоставят много повече възможности от преди – модернизирани машини, автоматизирани методи за производство. „Антарта“ стъпва на оригиналната българска технология за производство на лиофилизирани космически храни, разработена преди повече от 50 години от Института по криобиология и хранителни технологии, наш основен партньор. Революционното откритие на акад. Цветан Цветков тогава превръща България в пионер в областта. В момента разполагаме с разнообразни способи за реализиране на нашите иновативни идеи, свързани с нови форми на производство на храните, нови рецепти и др.

Основната ни кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни. Като собственици на компанията и хора, които се занимават с бизнес, се стремим храните на „Антарта“ да намират приложение в редица сфери на земния живот – във всякакви екстремни условия, в спорта, алпинизма, армията. Подходящи са и за хора, стремящи се към здравословен начин на живот, и много други групи.

Споделяте ли мнението, че за да постигне успех, всеки изобретател трябва да притежава бизнес мислене? Каква е вашата лична бизнес стратегия?

Всеки изобретател трябва наистина да вярва в идеята си и така рано или късно ще успее да я материализира, независимо дали има бизнес нюх, или ще попадне на правилните партньори, които ще му помогнат за това.

Колкото до моята бизнес стратегия – тя е да се обграждам с хора, които наистина вярват в идеята, за която всички работим. Щом си способен да убедиш тази микросреда в успеха и във високите качества на продукта, това е първият знак, че компанията е на правия път, че това е правилният продукт и че стратегията ти е безпогрешна.

***

Бизнес визитка

Нели Симеонова е доктор по медицина от Медицинския университет в София, магистър по история в направление „Тракология“ от Софийския университет и инвеститор в областта на недвижимите имоти, агрикултурата, здравето и медицината. Заедно с писателката Людмила Филипова е основател на високотехнологичната компания „Антарта“, която възражда производството на оригиналната българска космическа храна.

Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

София без автобуси, трамваи и тролеи: протестът на градския транспорт продължава, мобилизират автобуси за матурите
Разследват бившия шеф на ФБР за заплаха за убийство на Тръмп заради снимка с мидички 
Украйна: След мирните преговори Русия извърши най-голямата атака с дронове от началото на войната
Васил Терзиев: Нямам повод да си говоря с хора, които държат за заложници цял един град
"Суис" отменя 1400 полета за лятото заради липса на пилоти
Терзиев призова просветното министерство за общ план за превоз на зрелостниците до матурите 
Папа Лъв призовава за единство на разделената Църква, но обещава да не бъде „автократ"
Борисов се срещна с Ердоган в Истанбул