Нели Симеонова: Нашата кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни
 
                      Тя работи за това изобретателността и предприемаческият нюх да са перфектният дует в мисията на високотехнологичната компания „Антарта“, която оглавява като изпълнителен директор. „Креативността и творческият подход на Людмила Филипова и моят бизнес опит не само формират прекрасната симбиоза в основата на нашето партньорство, но и ни помагат да се справяме с всички предизвикателства. В екип успяваме да извлечем най-доброто от по-сложните ситуации, а това ни позволява да се развиваме и да вървим напред“, споделя Нели Симеонова.
Високотехнологичната компания „Антарта“ възобновява изцяло производството на оригиналната космическа храна, произвеждана в България. В тясна колаборация с Института по криобиология и хранителни технологии, пионер в областта с 50-годишна история, екипът цели да наложи широк асортимент от висококачествени продукти както за кратки и дълги пътувания в Космоса и екстремни експедиции, така и за масова консумация на Земята.
Q&A
„Най-добрият начин да предвидите бъдещето е да го измислите“, гласи известна мисъл на компютърния учен Алън Кей. Споделяте ли подобно мнение и каква е вашата формула за изобретение, което ще има запазено място в света на бъдещето?
Тази мисъл е силно свързана с историята и мисията на „Антарта“, в основата на чието създаване е една нова представа за бъдещето на храненето, на науката, на космическите индустрия, а защо не е и на медицината. Неслучайно и слоганът на компанията ни е Future of nutrition. Да възобновим производството на оригиналната българска космическа храна е идея на известната писателка и моя дългогодишна приятелка Людмила Филипова, която преди пет години се обърна към мен с предложение да работим заедно. Това ми се стори като идея за мечтатели, която веднага визуализирах и в която повярвах силно. С материализирането на идеята начертахме бъдещето на нейното приложение.
Как идеите и технологиите си партнират във възобновеното производство на оригинална българска космическа храна и какви цели се стремите да постигнете?
Съвременните технологии предоставят много повече възможности от преди – модернизирани машини, автоматизирани методи за производство. „Антарта“ стъпва на оригиналната българска технология за производство на лиофилизирани космически храни, разработена преди повече от 50 години от Института по криобиология и хранителни технологии, наш основен партньор. Революционното откритие на акад. Цветан Цветков тогава превръща България в пионер в областта. В момента разполагаме с разнообразни способи за реализиране на нашите иновативни идеи, свързани с нови форми на производство на храните, нови рецепти и др.
Основната ни кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни. Като собственици на компанията и хора, които се занимават с бизнес, се стремим храните на „Антарта“ да намират приложение в редица сфери на земния живот – във всякакви екстремни условия, в спорта, алпинизма, армията. Подходящи са и за хора, стремящи се към здравословен начин на живот, и много други групи.
Споделяте ли мнението, че за да постигне успех, всеки изобретател трябва да притежава бизнес мислене? Каква е вашата лична бизнес стратегия?
Всеки изобретател трябва наистина да вярва в идеята си и така рано или късно ще успее да я материализира, независимо дали има бизнес нюх, или ще попадне на правилните партньори, които ще му помогнат за това.
Колкото до моята бизнес стратегия – тя е да се обграждам с хора, които наистина вярват в идеята, за която всички работим. Щом си способен да убедиш тази микросреда в успеха и във високите качества на продукта, това е първият знак, че компанията е на правия път, че това е правилният продукт и че стратегията ти е безпогрешна.
***
Бизнес визитка
Нели Симеонова е доктор по медицина от Медицинския университет в София, магистър по история в направление „Тракология“ от Софийския университет и инвеститор в областта на недвижимите имоти, агрикултурата, здравето и медицината. Заедно с писателката Людмила Филипова е основател на високотехнологичната компания „Антарта“, която възражда производството на оригиналната българска космическа храна.
Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Борисов определи червената линия в Бюджет 2026 - трите процента дефицит
Политика |Круизен кораб с над 200 души на борда заседна в река Дунав заради ниско ниво на водите
Общество |Nvidia ще достави над 260 000 от най-модерните си чипове с изкуствен интелект на Южна Корея
Компании |В навечерието на Хелоуин: Тиквата може да крие токсични тайни
Любопитно |Големите победители: Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2025"?
Мениджър на годината 2025 |Си Дзинпин призовава азиатските държави да поддържат веригите за доставки стабилни и да работят заедно в „бурните“ времена
Икономика |Китай потвърди плановете си да изпрати астронавти на Луната до 2030 г.
Любопитно |Лидерите раждат ли се, или се създават?
Лидерство |Белгия и Русия си размениха в социалните мрежи заплахи с унищожение
Свят |Времето: Слънцето ще разсее сутрешните мъгли
България |Цените на петрола са се насочили към трети пореден месечен спад
Енергетика |На днешната дата, 31 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |KoHousing променя правилата на имотния пазар
Икономика | Advertorial |ADVERTORIAL
 
						Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
 
						Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
 
						 
                 
                			   
              	 
                         
                           
                         
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
	                       
                               
                               
                           
                               
                               
                           
                               
                              
Коментари
Няма въведени кометари.