2016 г. ще е доста положителна за сектора на кредитирането на дребно

2016 г. ще е доста положителна за сектора на кредитирането на дребно

2016 г. ще е доста положителна за сектора на кредитирането на дребно. Това прогнозира Цветан Петринин, изпълнителен директор на TBI Bank по време на панела „Банки и небанкови финансови институции” на седмото издание на „Шумът на парите”.  

Все пак, Петринин направи уточнението, че българският пазар е с по-краткосрочни потребителски кредити и очакванията са през годината този срок да се повишава. Друга тенденция при потребителските кредити е силна дигитализация през следващите три години, като Петринин посочи успешно преместване на част от бизнеса за потребителски кредити извън банковата система и новите поколения потребители, които не са свикнали с работа в офиси, а смартфонът е техният малък „личен такъв“.

„Оперативната среда за банките се подобрява поради ускоряване на ръста на БВП, макар периодът на ниска инфлация да не е приключил”, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк.   

Според него, в цялостен план икономиката на страната минава към по-устойчив растеж от това, което наблюдавахме по време на балона на цените на недвижимите имоти, съчетан с прекомерен ръст на кредитите. Това, което според Павлов са положителни индикатори са намалението на  надвисналия дълг над секторите, свързани с недвижимите имоти и капиталовите буфери, които са на добри нива.  

Сянката на кризата все още е надвиснала над системата, прогнозира Павлов. Инструментите, с които анализаторите наблюдават банковия пазар в България, са много различни от тези, с които ще се провеждат стрес тестовете, и това прави невъзможно прогнозирането на резултатите на този етап. Банкерът призова към търпение до средата на август, за да станат ясни оценките от стрес тестовете. Като източник на уязвимост за банките Павлов посочи наличието на опасения, че и при други банки, по подобие на КТБ, кредитите към свързани лица могат да са вън от контрол. Това е ключовият въпрос, на който се търси решение чрез със стрес тестовете.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ