Спад на цените на основните хранителни стоки през ноември

Спад на цените на основните хранителни стоки през ноември

През ноември основните хранителни стоки са поевтинели между 0,5 и 4%. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3%. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база с около 1,5%. Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец. Леко движение нагоре през ноември, спрямо октомври се наблюдава при цените на фасула 7,5% и на яйцата 5,9%.

Оранжерийните домати и краставици са поскъпнали за месец с около 40-50%. Цените на едро на зелените и на червените чушки са се увеличили с до 22%.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 66%. Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32%, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 10%.

Повече подробности вижте тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ