Свинско с картофи разболяло децата от зеленото училище в Кюстендил
Бактерията, причинила хранителното отравяне на 40 деца, настанени на зелено училище в петзвездния кюстендилски спа хотел е била в ястие, сервирано им в ресторанта на хотела, по-точно свинско с картофи. Това съобщи д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
Заразата е пренесена от част от персонала като вече са взети мерки и четирима души от него са отстранени временно от работа. При тях са открити стафилококови бактерии, довели до тежката зараза сред децата. На 26 април учениците от начален курс от София, Лозен и Костинброд бяха приети по спешност в болница с повръщане, разстройство и силни коремни болки.
При последвалите проверки са открити следи от бактерията стафилококус аурелус в някои от използваните продукти за менюто като например кайма, но не и в приготвените от нея ястия. Наличието й е установено само в приготвено свинско с картофи, което означава, че не спазени санитарните изисквания и храната е била заразена от хора от персонала, които са били преносители на бактерията. Впоследствие са изследване всички и така са открити четиримата носители на заразата.
Санитарните власти тепърва ще решават какви санкции ще бъдат наложени, както и как ще се процедира с отстранените членове на персонала.
Ресторантът на хотела остава затворен, въпреки че е извършена пълна дезинфекция. Взети са повторни проби, които ще излязат в средата на седмицата. Едва тогава властите ще решат дали ще позволят на заведението да работи отново.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.