2014 е била най-горещата година, откакто се събират данни

2014 е била най-горещата година, откакто  се събират данни

2014 е била най-горещата година, откакто се събират данни

2014  е била най-горещата година на планетата, откакто е започнало да се събират данни за температурните стойности през 1880 г., оповести Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитирано от световните информационни агенции.

През декември е регистрирана безпрецедентно висока за последните 134 години средна температура на сушата и на океанската повърхност за този период от годината. От управлението отбелязаха, че други измервания, извършени от НАСА, са стигнали до същите заключения.

Температурата през декември е била с 0,77 градуса Целзий над средните показатели за 20-и век за същия период от годината. Що се отнася до цялата година, средната температура на сушата и океанската повърхност е с 0,69 градуса Целзий по-висока в сравнение със средните показатели за 20 в., надхвърляйки с 0,04 градуса Целзий предишните рекорди през 2005 г. и 2010 г.

Тази рекордна горещина е наблюдавана навсякъде по света, дори в руския Далечен изток, западната част на Аляска, Южна Америка, по-голямата част от Европа, северната част на Африка и някои крайбрежни райони в източната и западната част на Австралия, пише БТА. Същото се отнася за екваториалната зона в Тихия океан, големи пространства в западната и югоизточната част на Атлантическия океан, Норвежко море и части от Индийския океан.

През 2014 г. средната глобална температура на сушата е с 1 градус Целзий над средните показатели за 20 в., т.е. става дума за четвъртата най-висока температура от 1880 г. Температурата на океанската повърхност е била с 0,57 градуса Целзий над средните показатели през последните 134 години, а това я прави рекордно висока за периода 1880-2014 г., като досегашните рекорди през 1998 г. и 2003 г. са подобрени с 0,05 градуса Целзий.

Средната температура в ниската стратосфера (на височина 15-20 км над Земята) се е понижила, докато тази в тропосферата (най-ниските слоеве на атмосферата) се е повишила. Това е индикация за затопляне, предизвикано от парникови газове, поясниха от управлението.

Според данните, анализирани от учени от университета Рътгърс, средната площ на годишната снежна покривка в северното полукълбо през 2014 г. е била 63,4 млн. кв. км. Става въпрос за средно големи стойности от началото на спътниковите наблюдения през 1978 г. През първата половина на 2014 г. площта на снежната покривка е била под средните показатели в предишни години, но ги е надхвърлила в края на годината.

Средната площ на ледниците в Северния ледовит океан през 2014 г. пък е била 28,4 млн. кв.км - шестата най-малка годишна площ от 36 години. За сметка на това през 2014 г. площта на ледниците в Антарктика за втора поредна година е била рекордна - 33,8 милиона кв.км.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ