В ЕС са били изхвърлени около 127 килограма храна на глава от населението през 2020 г.
През 2020 г., първата година от пандемията от COVID-19, в ЕС са били изхвърлени около 127 килограма храна на глава от населението, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.
Домакинствата генерират 55% от изхвърлената храна, което представлява 70 килограма на глава от населението. Останалите 45% са отпадъци, генерирани по веригата за доставка на храни.
Тази информация идва от първия мониторинг на хранителните отпадъци в целия ЕС, публикуван от Евростат.
Справянето с хранителните отпадъци от потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб. Хранителните отпадъци в домакинствата са почти два пъти повече от хранителните отпадъци, произтичащи от секторите на първичното производство и производството на хранителни продукти и напитки (14 килограма и 23 килограма на човек - съответно 11% и 18%). Това са сектори, в които в които съществуват стратегии за намаляване хранителни отпадъци.
Ресторантите и хранителните услуги отговарят за 12 кг хранителни отпадъци на глава от населението (9%), докато търговията на дребно и друга дистрибуция на храни е секторът с най-малко количество хранителни отпадъци (9 килограма или 7%). Въпреки това въздействието на локдауните срещу разпространението на COVID-19 върху тези два сектора все още се анализира.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.