Каталунски ресторант взе кулинарния Оскар
Испанският ресторант „Ел Селер де Кан Рока” бе признат снощи на церемония в Лондон за най-добрия ресторант в света във влиятелната класация „50 Best” на световната гастрономия.
Ресторантът на тримата братя Рока си връща титлата, която спечели и през 2013, но загуби миналата година.
В семейния ресторант Хуан Рока е главен готвач, Жорди отговаря за сладкишите, а Хосеп е сомелиерът. И тримата са завършили кулинарна школа, казват за себе си, че са "три глави под една шапка". Отварят ресторанта си, повлиян от каталунската кухня, през 1986 г. в Жирона, североизточна Испания. През 2009 г. получават трета звезда "Мишлен".
Миналогодишният лидер „Нома” на шеф Рене Реджепи в Копенхаген тази година е трети. А втори е "Остерия Франческана" на шеф Масимо Ботура в Модена, Италия.
В първата десятка влизат ресторанти от Испания, Перу, Бразилия, Тайланд, Япония, Великобритания и САЩ.
Наградите бяха връчени на церемония, в която участваха известни кулинари от цял свят.
„50 Best” е „годишният барометър на кулинарните вкусове”, както го определят организаторите му. Класацията обаче има и заклети врагове, най-вече във Франция, която не е коронясвана нито веднъж досега за най-добър ресторант в света.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.