Германски учен превръща фъстъчено масло в диаманти

Германски учен превръща фъстъчено масло в диаманти

Германски учен превръща фъстъчено масло в диаманти

Дан Фрост от Bayerisches Geoinstitut създава диаманти с доста необичаен произход – от фъстъчено масло. Той използва вкусното лакомство заради голямото наличие на въглерод в него.

Може би апетитните опити на Фрост ще ви се сторят абсурдни, но ученият твърди, че те му помагат да изучи земната мантия и дори да постави под съмнение някои отдавнашни твърдения, свързани с произхода на компонентите й.

Смята се, че метеоритите и астероидите са пренесли доста от съставните си вещества на Земята, но количеството силиций, открито в космическите тела, е в пъти по-голямо от това, намиращо се на земната повърхност. За да разбере дали силицият е мигрирал към мантията, Фрост трябва да имитира условията в нея.

Диамантите обикновено се формират на повече от 800 километра дълбочина, при температура от 2200 градуса по Целзий и налягане, 1.3 милиона пъти по-голямо от това на земната атмосфера. Синтетичните диаманти се произвеждат при същите, но изкуствено създадени условия, в рамките на само няколко дни, и са широко разпространени в бижутерийната и електронната индустрии.

Под действието на високите температура и налягане в лабораторната среда, въглеродните атоми на фъстъченото масло се сгъстяват. С увеличаване на налягането започват да се формират диаманти. Сравнявайки пътя на звуковите вълни, минаващи през направения от фъстъчено масло скъпоценен камък, с този на сеизмичните вълни, Фрост вади ценни заключения за състава на вътрешната земна мантия.

Той открива, че тя не е богата на силиций, което повдига нови въпроси за произхода на веществото. Дали е стигнало до ядрото? Или е останало в земната кора, където е било разпръснато от сблъсъците с метеорити? А може би учените грешат за количеството силиций, който е дошъл на Земята?

Независимо от отговорите, едва ли диамантите, направени от фъстъчено масло, скоро ще стигнат до пазара, тъй като създаването на камък с диаметър 3 милиметра по този начин отнема седмици. Освен това, водородът, който се отделя след формирането му, може да предизвика малки експлозии.  

Източник: iflscience.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ