Откриха шести вкус у човека

Откриха шести вкус у човека

Знаем, че човешкият език може да открива пет вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво и вкусът на белтъчините. Към тях обаче австралийски учени добавиха още един – към мазното. В него се крие ключът към загадката защо някои не могат без свинска пържола, а други интуитивно настройват дневното си меню на режим „лайт”, смятат изследователите от университета Дикин. Те са установили, че съществуват т.нар. висок и нисък праг на чувствителност към мазнините. Наличието на висока чувствителност е свързано с непоносимост към мазнините и тогава човек отдава предпочитание на храните с ниска масленост. Благодарение на тази, вътрешно заложена бариера такива хора имат и по-нисък индекс на телесното тегло. Други пък са с много по-ниска чувствителност и затова са предразположени към напълняване, казват австралийските учени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Простреляха приближения до Тръмп консервативен активист Чарли Кърк
Зеленски призова за създаване на въздушен щит над Европа
Показното убийство на Чарли Кърк: ФБР издирва стрелеца, след като задържаните по-рано бяха освободени
Времето: Студен атмосферен фронт носи облаци и дъжд
Кристин Лагард приветства управителя на БНБ Димитър Радев като наблюдател в Управителния съвет на ЕЦБ
Учителски протести бележат началото на учебната година в Гърция
Учени развъждат редки и застрашени видове в най-дългата река в Китай
УНИЦЕФ: България е сред страните с най-високи нива на затлъстяване сред децата в Европа