Откриха шести вкус у човека

Откриха шести вкус у човека

Знаем, че човешкият език може да открива пет вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво и вкусът на белтъчините. Към тях обаче австралийски учени добавиха още един – към мазното. В него се крие ключът към загадката защо някои не могат без свинска пържола, а други интуитивно настройват дневното си меню на режим „лайт”, смятат изследователите от университета Дикин. Те са установили, че съществуват т.нар. висок и нисък праг на чувствителност към мазнините. Наличието на висока чувствителност е свързано с непоносимост към мазнините и тогава човек отдава предпочитание на храните с ниска масленост. Благодарение на тази, вътрешно заложена бариера такива хора имат и по-нисък индекс на телесното тегло. Други пък са с много по-ниска чувствителност и затова са предразположени към напълняване, казват австралийските учени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ