Откриха шести вкус у човека
Знаем, че човешкият език може да открива пет вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво и вкусът на белтъчините. Към тях обаче австралийски учени добавиха още един – към мазното. В него се крие ключът към загадката защо някои не могат без свинска пържола, а други интуитивно настройват дневното си меню на режим „лайт”, смятат изследователите от университета Дикин. Те са установили, че съществуват т.нар. висок и нисък праг на чувствителност към мазнините. Наличието на висока чувствителност е свързано с непоносимост към мазнините и тогава човек отдава предпочитание на храните с ниска масленост. Благодарение на тази, вътрешно заложена бариера такива хора имат и по-нисък индекс на телесното тегло. Други пък са с много по-ниска чувствителност и затова са предразположени към напълняване, казват австралийските учени.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Цитат на деня
Цитат на деня |Формулата на Безос за генериране на страхотни идеи
Техники за успех |На днешната дата, 29 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |INSAIT получи ново финансиране в размер на 1 млн. долара от Google
Компании |Учени провеждат климатичен експеримент в Амазония, наречен "машина на времето"
Любопитно |Формулата на Безос за генериране на страхотни идеи
Техники за успех |Кати Ууд вижда хуманоидните роботи като най-голямата възможност в AI сферата
Икономика |Проектобюджетът предвижда минималната заплата от 1 януари да е 605 евро
Политика |На днешната дата, 29 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Как приливите създадоха първите градове?
Любопитно |Цитат на деня
Цитат на деня |Румен Радев: България трябва да има ясно и открито лице на управление
България |INSAIT получи ново финансиране в размер на 1 млн. долара от Google
Компании |ADVERTORIAL
Eксперти от ЦИЕ ще анализират имотния пазар в еврозоната на конференцията „Inspire to Higher 2025“ на 31 октомври
Коментари
Няма въведени кометари.