Пъстри супички за лятото
С настъпването на летните жеги, постепено започваме да избягваме тежките готвени ястия. Тялото ни жадува за нещо леко и свежо. А и изобилието от пресни зеленчуци ни е почти достатъчно, за да се заситим с една свежа салата.
И все пак, какво бихме могли да си сготвим, което да е вклусно, питателно и леко - супичка, разбира се. Зеленчукова или месна, топла или студена - изборът е богат. Ето и няколко идеи, които екипът на сайта Супичка, ни предлага.
Зеленият боб е един от зеленчуците, които определено носят вкуса на лятото. Зеленият боб слага началото на лятото и присъства задължително в лятното меню. В българската кухня зеленият боб най-често се появява в рецепти за яхнии, дали като яхния от зелен боб, или пък в комбинация с картофи в рецептата за яхния от зелен боб с картофи. Рецептата за супа от зелен боб е също представител на българската национална кухня, макар и да се приготвя много по-рядко. Супата от зелен боб е много лека и има големия плюс, че може да се консумира и студена.
Лапад, коприва, киселец, спанак... Появят ли се тези продукти на пазара, то пролетта вече е дошла. Освен, че зелените манджи носят много пролетно настроение, лападът, копривата и техните братовчеди са също източник и на много витамини. А новакът в кухнята трябва да свиква да готви не само вкусно, но и здравословно. Рецептата за пролетна супа от лапад е много подходяща за начинаещите кулинари, бърза и вкусна, а и много лесна за приготвяне.
Някой казват, че за да бъде вкусна една пилешка супа, то тя трябва да е богата, т.е. в нея да има много зеленчуци и много пиле. Но понякога, например след тежка и дълга вечер, изпълнена с разнообразни алкохолни напитки и разнообразни и силни емоции, човек има нужда от силна пилешка супа, със силен пилешки бульон, която да му върне желанието за живот. Такава е пилешката супа със застройка.Това е една различна пилешка супичка. Различна, защото е само пилешка, а не комбинация от зеленчукова и пилешка, каквато е рецептата за класическа пилешка супа. И в духа на останалите супички тук е много лесна и бърза за приготвяне.
Гаспачо - испанска студена доматена супа
Лятото дойде и тараторът е най-актуалната супа, перфектната компания на ледената мастика. Ето един друг вариант за студена супа, алтернатива на любимия на българите таратор - испанската студена супа гаспачо. Тази студена доматена супа разбива представата на българина, че доматената супа трябва да е топла. Освежаваща през горещите летни дни, студената доматена супа гаспачо може да се превърне в чудесно мезе за чаша ракия.
Лятната кухня е лека, лятната кухня е бърза! Рецептите типични за лятната кухня са много разнообразни, тъй като през лятото пазарите са пълни с вкусни пресни зеленчуци. Като един истински летен зеленчук, тиквичките са в основата на лятната кухня – тиквички с ориз, пълнени тиквички с кайма, мусака от тиквички, кюфтета от тиквички и още какво ли не от тиквички! Ето и една супа от тиквички. Тази супа от тиквички е много вкусна и много лесна, но… едно предупреждение: тя не може да засити гладен човек!
Боб чорба по традиционна рецепта
Ако бъде направена класация за най-българското ястие, то със сигурност бобът ще спечели златния медал, вероятно даже пред баницата със сирене и зелевите сарми. За ястията с боб няма сезон, те са винаги актуални. Бобът намира място на българската трапеза поне веднъж седмично под различна форма – боб яхния, боб чорба, или пък салата от боб. Ето една бърза и лесна рецепта за традиционна българска боб чорба. Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко българска заведение, боб чорбата е една то най-често приготвяните и поръчвани супи!
В дни, в които термометрите показват близо 40 градуса, всеки търси начин да избяга от жегата. Разбира се най-доброто решение на проблема е да се цопнеш в морето, но за жалост не всеки има възможност да го направи. Една студена напитка, или супа връща желанието за живот в подобни моменти. Испанците си имат гаспачо, а ние си имаме таратор. Противно на разпространеното мнение, тараторът не е уникално българско „изобретение“, а по-скоро балканско, но това не пречи да е любимата студена супа на всеки българин. Таратор в купичка, таратор в чаша, а даже и таратор в бутилка, има ли лято има и таратор! Избягай от жегата – изяж един таратор!
Пилешка супа по класическа рецепта
Има ястия, които са толкова любими, че новакът в кухнята задължително трябва да се запознае с тях. Колкото и старомодно и класически да звучат, рецептите за боб чорба, баница със сирене, таратор, или пък мусака задължително трябва да влязат в книгата с рецепти на новака. С пълна сила това важи и за рецептата за пилешка супа. Въпреки, че в българската кухня пилешката супа се среща в безброй варианти: пилешка супа със застройка, пилешка супа без застройка, пилешка супа със зеленчуци, или пък пилешка супа само с пилешко месце, пилешка супа с фиде или пилешка супа с картофи, има една рецепта, която е почти универсална и съчетава елементи от всички рецепти.
Има няколко супи, които са любими на всички и техните рецепти не са тайна за никого, а всяка домакиня си има свой собствен вариант за тяхното приготвяне. Такива са пилешката супа, картофената крем-супа и зеленчуковата супа, наричана често и градинарска. Някои казват, че да сготвиш вкусна зеленчукова супа не е никак проста работа, защото няма ли месце, вкусът на супата не ставал достатъчно плътен. Затова и домакините често добавят кубче от готовите бульончета. Така супата наистина става по-силна, но пък и всички супи придобиват един и същи вкус, независимо какви зеленчуци са използвани. В тази рецепта за зеленчукова супа няма нищо специално, но дава идея какви зеленчуци да включите в нея.
Италианската кухня е всепризната не само като много вкусна, но и много лесна, затова домакините по цял свят приготвят салата Капрезе и паста с доматен сос. За разлика от нея френската кухня въпреки, че е много атрактивна е често избягвана, тъй като френските фини ястия, макар и много вкусни са и много сложни за приготвяне. Френската лучена супа е едно вкусно изключение от това правило. Тя е много популярна и често приготвяна по цял свят, тъй като продуктите за нея се намират лесно, а и самото ѝ приготвяне е лесно, подходящо даже и за новаци в кухнята. Френската лучена супа е много лека и би могла да бъде чудено начало на всяко обедно меню.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.