Пъстри супички за лятото - II част
Какво да сготвим през лятото, което да ни засити, но да ни остави усещане за лекота и комфорт? С една разходка през близкия пазар могат да ни дойдат много идеи. Почти всичко, на което погледът ви се спре, може да се превърне във вкусна супа, която да ви зареди с енергия. Гъби, магданоз, домати, тиквички - освен на свежа салата, те са чудесни и сготвени.
Погледнете тези идеи, които екипът на сайта Супичка предлага.
Доматената супа си е класика в „супения” жанр. Топла, или пък в студени летни варианти, каквато доматена супа е и гаспачо. Съществуват десетки варианти за приготвяне на доматена супа, но почти винаги тя остава малко постна и човек бърка, ако си мисли, че ще успее да залъже глада си с една голяма купичка доматена супа. За да бъде малко по-силна и засищаща, доматената супа трябва да има някоя „силна” добавка. Така например в рецептата за доматена супа с фиде, това е добавеното мляко, а в настоящата рецепта за доматена супа с яйце яйцето.
„Прост, като гъбено семе”, или „Прост, като гъбена супа”. Отговарят ли тези изрази на истината? Както повечето клишета и това за гъбената супа е напълно вярно. Гъбената супа е много лесна за приготвяне, а е много ароматна и е чудесно начало на обедното ви меню. За гъбената супа няма сезон, тя е винаги актуална и тъй като приготвянето ѝ отнема много малко време тя често присъства на трапезата. В България растат много различни екзотични ароматни гъби, които са много търсени по европейските пазари, но на българския пазар най-лесно може да се открият печурките. Печурките са също много ароматни и често използвани в кухнята за приготвяне на различни ястия и сосове.
Картофената супа си е класика и едва ли някой би оспорил това. Картофена супа се приготвя по различни рецепти, като най-предпочитана, може би защото е най-лесна за приготвяне е картофената крем супа.
Супата от коприва е може би най-пролетната супа. Ароматът на супата от коприва е сякаш аромата на пролетта. Освен че е изключително полезна и пълна с витамини, супата от коприва е много лесна за приготвяне и е подходяща за всеки новак в кухнята. Рецептата за супа от коприва влиза и в дебелата книга с рецепти от българската национална кухня и може да я спретнете на всеки ваш чуждестранен гост, който искате да впечатлите с вкусно българско ястие.
След като от магданоз се правят магданозени кюфтенца, защо да не може да се направи и магданозена супа? Супата от магданоз е не само вкусна, но и изключително оригинална, икономична, практична, лесна и разбира се, много бърза за приготвяне. Като добавим към тези безбройни плюсове на магданозената супа и факта, че магданозът е една от най-полезните подправки, които човек може да си хапне, останалите обяснения, защо новакът в кухнята трябва да приготви супа от магданоз са излишни.
Даа, всички помним тази супичка от обедното меню в… детската градина! Супа топчета! Супа топчета и пилешката супа без никакво съмнение могат да бъдат определени ако не за най-любимите, то за най-популярните български супи. Съществуват вариации в рецептите за супа топчета, но във всичките си варианти реално погледнато супа топчета си е много повече от супа, супа топчета си е направо засищаща манджичка.
Освен популярната торта Сахер и голямо разнообразие от наденички, немците обичат да си хапват и супи. Плътни, вкусни, засищащи супи. Една такава типично немска супа е супата с праз и кайма. Няма спор, че тази супа е доста калорична.
Пъстра градинарска супа с овесени ядки
Рецептата за пъстра градинарска супа с овесени ядки е една от онези любими рецепти, при които дори и да изпуснете 1-2 от съставките, или пък да добавите някоя любими ваша съставка, рецептата ще се получи, супата ще стане много вкусна и вие ще останете много доволни от резултата. С рецептата за пъстра градинарска супа с овесени ядки Супичка напомня някои позабравени съставки, като например пащърнак и коренчета магданоз и дава идея за ново приложение на други добре познати, като овесените ядки. Идеята на тази пъстра супа е да бъде богата като вкусове и аромати. Пъстра градинарска супа може да си приготвите както през зимата, така и през лятото, като използвате любимите зеленчуци, които имате под ръка.
Фалшива шкембе чорба - шкембе чорба от гъби кладница
Шкембе чорбата приготвена от гъби кладница е чудесен заместител на истинското шкембе. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа супа. За разлика от истинската шкембе чорба обаче, шкембе чорбата от гъби кладница се приготвя много по-бързо, подготовката за супата е много кратка и освен всичко друго е подходяща и за вегетарианци.
Студена крем супа от тиквички и авокадо
За българската кухня студената супа не е нещо чуждо и непознато. Тараторът е основа на всяко лятно меню. Може би и затова студените супи, като например испанската студена супа Гаспачо, бързо набира популярност и почитатели. Студената крем супа от тиквички и авокадо е също много добра идея за горещите летни дни, когато тиквичките са в изобилие и често се чудим какво ново да приготвим с тиквички. Като типичен представител на крем супите студената крем супа от тиквички и авокадо се приготвя много бързо и лесно и е чудесна идея за експресна вечеря или обяд. Студената крем супа от тиквички и авокадо е толкова свежа, че може да замени и салатата като компания на ледената мастика или ракийка.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.