Създадоха вино с космически вкус

Създадоха вино с космически вкус

Създадоха вино с космически вкус

Пуснаха в продажба вино каберне совиньон, ферментирало с метеорит, паднал на Земята от космоса. То е произведено в Чили от англичанина Иън Хъчинсън, който е убеден, че парчето космическа скала дава на виното „Метеорито" „по-жив вкус".

Метеоритът с диаметър 8 см е на 4,5 млрд. години. Той се е образувал в астероидния пояс между Марс и Юпитер, предаде БТА. На Земята е паднал в пустинята Атакама преди 6000 години, твърди Хъчинсън. Космическата отломка принадлежи на американски колекционер, който не е имал нищо против безценното скала да кисне в бъчва червено вино 12 месеца.

Толкова е необходимо, за да приключи ябълково-млечната ферментация на виното. Това е процесът след първичната ферментация, при която гроздовата захар се превръща в алкохол. Ябълково-млечната ферментация се осъществява от млечнокисели бактерии, които дават на виното приятния му вкус и аромат.

Пиейки това вино, пиете елементи от зараждането на Слънчевата система", каза Хъчинсън, който иска „да даде на всеки възможност да се докосне до нещо от космоса". Виното „Метеорито" засега се продава само в избата на създателя му в долината Качапоал. Хъчинсън се надява скоро да го изнася по цял свят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ