Учени изведоха формулата на идеалната чаша чай

Учени изведоха формулата на идеалната чаша чай

Знаете ли кое утолява най-добре жаждата в жегата? Чаша чай, твърдят в един глас учените. Не случайно топлата напитка е на почит в страните с горещ климат. Далеч по на север от тях, в някои други държави чаят пък е символ и традиция, към която се отнасят с уважение и респект. Може би това е бил един от движещите мотиви на екип британски учени, които се заеха подробно да изследват и изведат формулата за приготвяне на идеалната чаша с чай. Цитати от научната публикация на сътрудниците на Школата по естествени науки при университета Нортъмбърлънд публикува „Дейли мейл”.

От тях става ясно, че специалистите са определили оптималното съотношение между ингредиентите и температурата, която е най-подходяща за употреба на напитката. За целта те провели серия експерименти с доброволци по време на което били изпити 285 чаши чай в продължение на общо 180 часа. Така учените достигнали до формулирането на следните златни правила за приготвянето на напитката:

- Едно пакетче чай трябва да се залее с 200 мл вряща вода (точно 100 градуса по Целзий).

- Получената смес трябва да престои две минути, след което да се добави 10 мл мляко (не се уточнява дали трябва да е преварено или само пастьоризирано, както и с каква масленост да бъде).

- След още 6 минути температурата на напитката достига оптималните за консумация 60 градуса. Ако по някаква причина човек не може в този момент да си изпие чая, то все пак разполага с малък резерв от време – приемливата температура (над 45 градуса) се запазва до 17 минути и 37 секунди от момента на приготвянето на чая.

В контекста на формулата за идеалната чаша чай, учените уточняват защо непременно трябва да се добави малко мляко: действието му смекчава естествената горчивина на чая и прави вкуса му по-мек. Авторите не обясняват обаче защо са използвали в опитите си само пакетиран чай, а не на листа или гранули.

Неотдавна, след дълги експерименти друг колектив успя да се добере до рецептата за съвършената филия със сладко. Получените резултати препоръчват дебелина на парчето хляб с точност до милиметри, а количеството на маслото и хляба – с точност до десети от грама.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ