Как да избегнем преяждането по време на Великденските празници

Как да избегнем преяждането по време на Великденските празници

Как да избегнем преяждането по време на Великденските празници

Великденските празници често се свързват много храна и богато украсени трапези. Това води до преяждане, което от своя страна причинява неприятни емоции. Как да избегнем това? С зелена салата с повече пресен лук и чесън, съветва пред TV7 експертът по здравословно хранене проф. Христо Мермерски.

"Най-точната рецепта е да не се прекалява, но когато човек седне на маса, неусетно претоварва стомаха. След това се получават няколко неприятни резултата. Първо се чувства тежест в корема. След това ни се гади и накрая е най-страшното - повръщането. До болница се стига заради смесването на храната с алкохола", твърди експертът.

Неговият съвет е да се направи една хубава зелена салата със зелен лук. "150 грама пресен лук съдържа дневната доза витамин C. Може да се сложи зелен чесън, краставица, домат, ябълков оцет и зехтин. Зехтинът пречи на гаденето", обясни Мермерски.

По думите му когато консумираме повече целулоза перисталтиката на червата е по-добра, тъй като месото се обработва 12 часа.

"Българинът има добра традиция - когато пие ракия да яде салата. След преяждането трябват 2-3 разтоварителни дни - само на салата без месо. С нея чувствате, че сте сити, а освен това премахвате натрупаните токсини", коментира Мермерски. Според него така се стига до отслабване и пречистване на организма.

По думите на експерта не трябва да се притесняваме да ядем яйца - поне 2-3 седмично. "Яйцата са много важни. Едно прясно яйце, чаша мляко, малко коняк и мед е най-доброто лекарство. Това е т.нар. "кокошо мляко", което помага и за по-лесно забременяване", разясни Мермерски.

Той е категоричен, че трябва да има упражнения, движения - да играем футбол или волейбол, защото така се изгарят калориите. "Всяка сутрин трябва да пием по чаша топла вода с лъжица ябълков оцет и една лъжица мед. Тази комбинация почиства кръвоносните съдове", твърди експертът.

"Аз се въздържам да ям месо, но обезателно ще хапна агнешко. Обезателно ще го гарнирам с много зеленчуци", каза в заключение Христо Мермерски, който е написал 13 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната медицина и природната медицина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ