Кои храни мразят хладилника?

Кои храни мразят хладилника?

С настъпването на пролетта започваме да се запасяваме със свежи плодове и зеленчуци. Какъв е обаче най-добрият начин да ги съхраняваме? Повечето от нас трупат всичко в хладилника. Специалистите обаче предупреждават, че има храни, на които студът не се отразява добре. Предлагаме ви списък с петте лакомства, които ненавиждат хладилника.

Доматите

Ако някога сте гледали домати знаете, че те обожават топлината и мразят студа. Това остава така дори след като бъдат откъснати от стеблото. Ако ги сложите в хладилника, вашите румени домати ще се превърнат в кулинарно разочарование. Те „спихват” и губят важни хранителни и вкусови свойства. Най-добре ги оставяйте на кухненския плот, далеч от пряката слънчева светлина, и ги яжте скоро след като сте ги купили.

Босилекът

Той върви чудесно с доматена салата и е в основата на здравословната средиземноморска диета. Обича летните горещини и дългият престой на хладно го кара да вехне твърде бързо. Отнасяйте се с босилека като с прясно откъснати цветя – натопете го в чаша с вода, която сменяте на всеки два дни, и го дръжте далече от пряката слънчева светлина. Ако го покриете свободно с пластмасово пликче, ще запазите влажността му по-дълго време. През пликчето обаче трябва да може да прониква и въздух.

Картофите

Те обичат хладното, но не и студеното. Идеалната температура за тях е 8 градуса по Целзий – около 10 градуса повече от атмосферата в обикновения домашен хладилник. Тъй като повечето от нас нямат килер за кореноплодни, можете да ги сложите в хартиена торба на някое по-хладно място като мазето например. Защо хартия ли? Тя диша по-добре от полиетилена и не им позволява да загният. А защо не в хладилника? Защото там скорбялата в картофите бързо се превръща в захари, които се отразяват както на талията, така и на вкуса и консистенцията на ястията.

Лукът

Той не расте с всеизвестната трошлива защитна люспа. За да се получи тя, лукът трябва да се складира на сухо място като специален килер, който не е така влажен, както хладилникът. Липсата на въздушна циркулация в него също кара лукчетата да гният, както и близостта на картофите, които изпускат влага и газ, от които лукът бързо се разваля. Дръжте кромида на хладно, сухо и тъмно място с добра вентилация. Това не се отнася за пресния лук, който съдържа повече влага и може да стои и в хладилника.

Авокадото

То започва да зрее чак след като е откъснато от дървото. Ако сте купили твърдо като камък авокадо, не го слагайте в хладилника, защото няма да узрее. Оставете го в купа на масата. Ако то е напълно омекнало обаче, минусовите температури ще го запазят за по-дълго време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

София без автобуси, трамваи и тролеи: протестът на градския транспорт продължава, мобилизират автобуси за матурите
Разследват бившия шеф на ФБР за заплаха за убийство на Тръмп заради снимка с мидички 
Украйна: След мирните преговори Русия извърши най-голямата атака с дронове от началото на войната
Васил Терзиев: Нямам повод да си говоря с хора, които държат за заложници цял един град
"Суис" отменя 1400 полета за лятото заради липса на пилоти
Терзиев призова просветното министерство за общ план за превоз на зрелостниците до матурите 
Папа Лъв призовава за единство на разделената Църква, но обещава да не бъде „автократ"
Борисов се срещна с Ердоган в Истанбул