Откриха идеалните храни за пътуване до Марс
Екип от „гастронавти” прекара последните няколко месеца в опити да състави идеалното меню за евентуална мисия до Марс. Учените се събраха в палатка на голо поле, покрито с лава, в Хавай, за да пресъздадат максимално точно условията, в които може да попаднат бъдещите космически пътешественици. Изследователите-изгнаници дори се задължиха да носят скафандри постоянно, докато се намират в подножието на вулкана Мауна Лоа.
Финансираното от НАСА проучване даде вкусен резултат. Учените съставиха менюта, които съчетават класическата обезводнена „космическа” храна с блюда, които космонавтите сами ще могат да готвят в кораба си.
Основните изисквания били продуктите да траят до 5 години и да са достатъчно разнообразни, за да не омръзват на космическите пътешественици.
След като прекарали месеци в изолация, гастронавтите разбрали, кои са лакомствата, които им дават най-голям комфорт, задоволство, разнообразие и енергия.
Това са течният шоколад с лешници, каймата в консерви (известна като spam) и кускусът. Почти всички блюда, разработени от тях, съдържат някоя от тези съставки. „Просто копнеехме за течен шоколад”, разказва лидерът на екипа Анхело Вермойлен пред „Дейли мейл”. „Едва си го разпределихме, за да стигне за всички”.
Очаква се, че първият опит за изпращане на хора до Червената планета, ще бъде направен около 2030 г. Пътешествието вероятно ще трае няколко години, предвиждат експертите от НАСА. Затова в момента текат разнообразни проучвания, насочени към осигуряването на максимален комфорт и добро здраве и настроение за бъдещите марсоходци.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.