Приготвянето на испанската паеля никога не е било толкова скъпо

Приготвянето на испанската паеля никога не е било толкова скъпо

Приготвянето на толкова типично ястие като испанската паеля никога не е било толкова скъпо. Повишаването на цените, което няколко от основните му съставки претърпяха през февруари, поставя цената й на рекордно високо ниво, пише CincoDías.

Според Bloomberg, средно разходите за готвене по емблематичната рецепта са се повишили с 19,1% на годишна база. Този процент предполага утрояване на общата инфлация от 6% през февруари.

Сред различните компоненти, цената на зехтина е тази, която се е повишила най-много, с 33,5% по-скъп от преди година, показват данните на Националния статистически институт на Испания. Бобовите култури и другите зеленчуци са скочили с 23,6% за една година, а най-важната съставка в испанското ястие - оризът, се е повишил с 21,2%.

При друга класика на испанската гастрономия - картофеният омлет, приготвянето му е с над 20% по-скъпо от преди година. Причината е в увеличението на цените на две от основните му съставки - яйцата са поскъпнали с 28% на годишна база през февруари, а картофите с 21%. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ