Siri вече и в автомобили

Siri вече и в автомобили

Siri вече и в автомобили

Apple анонсира CarPlay — интерфейс за използването на iPhone зад волана на автомобила. CarPlay е резултат от сътрудничеството на  Apple с автомобилни производители и позволява да се работи с всички опции на iPhone, без водачът да си отвлича вниманието от пътя.

CarPlay ще бъде вграден в контролните уреди на автомобила. Така например, на волана ще бъде разположен клавиш за включване на гласовия помощник Siri, а на сензорен дисплей в автомобилната система ще бъдат изведени иконките на iOS 7. Чрез гласови команди, или пък с докосване на екрана, потребителят ще може да води телефонни разговори, да изпраща съобщения, да работи с карти и т.н.

CarPlay. Изображение: Apple

 

Една от атрактивните особености на CarPlay ще бъде способността да прави предсказания, т.е. въз основа на данни от предишни пътувания, да определя къде иска да отиде водачът. Предвидена е и възможност за интеграция не само с услуги от семейството на Apple, но и с други програми — например, ще може да се слуша музика от Spotify и iHeartRadio.

Първите автомобили с CarPlay ще излязат от заводите на Ferrari, Volvo и Mercedes-Benz като премиерно ще бъдат показани на Женевския автосалон, който започва на 6 март. Впоследствие се очаква да се присъединят и BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subaru, Suzuki и Toyota.

А смартфоните на свой ред ще започнат да поддържат CarPlay след поредното обновяване на  iOS 7. Уточнява се, че съвместими с интерфейса ще бъдат iPhone 5 и представените миналата година iPhone 5c и iPhone 5s.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ