Лошите кредити в КТБ продължават да растат

Лошите кредити в КТБ продължават да растат

Лошите кредити в КТБ продължават да растат

Кредитният портфейл на КТБ продължава да се влошава, близо 5 млрд. лева са лошите кредити в обявената в несъстоятелност банка към края на март. Това посочват във финансов отчет на банката за първото тримесечие двамата синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, който бе публикуван на сайта на Българската фондова борса. Илиев и Ангелчев бяха временни синдици, а след съдебното решение за обявяване на КТБ във фалит, бяха официално назначени като такива от Фонда за гарантиране на влоговете.

Над 99% от кредитния портфейл на банката е класифициран като "нередовен", при условие, че в края на миналата година, когато лицензът на банката вече беше отнет, лошите кредити бяха малко над 97 на сто, става ясно още от отчета. В края на март едва 0,7 на сто от целия кредитен портфейл са редовни, т.е обслужвани заеми, което се равнява на 34,7 млн. лева.

След приспадането на провизиите кредитният портфейл е малко под 712 млн. лева. Начислените провизии за покриването на загуби са малко над 4,2 млрд. лева.
Не е изненада друга констатация на синдиците – че КТБ е на загуба, като в края на март тя е 10,4 млн. лева. Въпреки това, активите на банката са се увеличили с малко над 2 на сто спрямо края на миналата година. В края на март те са малко над 1,8 млрд. лева. Увеличението се дължи на превалутирането между левове и щатски долари.

В отчета синдиците декларират, че от началото на специалния надзор на 20 юни миналата година до момента сделки със свързани лица не са правени. Няма данни относно цесиите и прихващания.

.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ