БНБ променя наредбата за контрол върху българските пари в обръщение

БНБ променя наредбата за контрол върху българските пари в обръщение

БНБ въвежда ново изискване при операции с български банкноти и монети за отложена замяна, съобщиха от пресцентъра на централната ни банка. Занапред ще се изисква декларация за произход на средствата от страна на предявителя на банкноти, за които се иска отложена замяна чрез пощенска пратка или куриер, реши на свое заседание УС на БНБ. Промяната е в съответствие с изискванията на Закона за мерките срещу пране на пари.

За улеснение на гражданите от 1 юли догодина БНБ въвежда и още един начин за изплащане на заменените банкноти – чрез пощенски запис. Новите моменти в режима ще бъдат записани като изменения и допълнения на Наредба № 18 от 2005 г. за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в налично паричното обращение.

С промените в наредбата се дава и ново определение и класификация на машините за самообслужване с банкноти и монети. Добавя се и класификация на машините за сортиране на банкноти и монети. Корекции ще претърпят и текстовете, свързани със замяната на български банкноти, повредени в резултат на активирани средства против кражба. Въвежда се и ново задължение за банките и доставчиците на услуги – да информират БНБ за вида на използваното от тях средство против кражба на банкноти, като предоставят и мостра от същото в „Националния център за анализ” на БНБ.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ