Данон с близо 8% ръст през миналата година

Данон с близо 8% ръст през миналата година

Данон с близо 8% ръст през миналата година

Френският производител на хранителни продукти Данон отбеляза общ ръст от 7.8% за 2011 година. Според годишния финансов отчет на международния гигант нетните му продажби са се увеличили с 13.6% на отчетна база до 19.32 млрд. евро, като общият им обем е скочил с 3.0%. Ръстът на новите за компанията пазари в Азия, САЩ и Латинска Америка е двуцифрен, сочат още данни на компанията.

Увеличението на приходите за четвъртото тримесечие на 2011 г. за Данон е равнo на ръста на компанията на годишна база – 7.8%. Свободните парични потоци през изминалата година са се повишили с 9.4% до 1.87 млрд. eвро. Най-голям скок Данон отбелязва на развиващите се пазари. В Азия увеличението на приходите от продажби за последната година е 20%. Ръстът в продажбите на европейските пазари е 2.4%.

Категорията с най-голямо увеличение на продажбите е бутилираната вода, където ръстът е 15.7%. С около 5% са се повишили и приходите от млечни продукти на глобално ниво.

За 2012 г. Данон си поставя цел да повиши продажбите между 5 и 7%, става ясно още от доклада. През 2012 г. ще се търси и допълнително увеличение на свободните парични потоци, които да достигнат 2 млрд. евро.

Компанията ще продължи да инвестира в държави с висок потенциал за растеж като Мексико, Индонезия, Китай, Русия, САЩ и Бразилия.

В годишния доклад на Данон се отчита и сериозен напредък по плана за намаляване на въглеродния отпечатък. Емисиите от бизнеса й са намалени с 27.5% от 2008 до 2011 година. През 2012-та компанията планира да изпълни напълно поетия ангажимент за 30%-но намаление за приключващия тази година 5-годишен период.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ