Делян Добрев: Рисково е държавата да инвестира собствени средства в "Южен поток"

Делян Добрев: Рисково е държавата да инвестира собствени средства в Южен поток

Правителството използва средства, предвидени за обезпечаване на задълженията в енергетиката, за финансиране на проекта „Южен поток”, въпреки заявките, че той ще бъде реализиран изцяло чрез заеми. Това заяви в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Той се позова на появила се в медиите информация за увеличение на капитала на компанията „Южен поток" - България със 191 млн. лв. от българска страна и с реципрочно увеличение на капитала от другия акционер „Газпром".

Той изрази предположение, че дадените средства по всяка вероятност са от „емисията облигационен заем от 500 млн. евро, които БЕХ изтегли преди няколко месеца”. „С част от тях се рефинансира заема от БНП „Париба”, останалите средства трябваше да бъдат изразходване за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката. Сега тези пари се пренасочват и с това действие”, обясни Делян Добрев, цитиран от bTV.

Според него чрез влагането на собствено финансиране България поема риск по отношение на реализацията на проекта. „Така с намаляването на цената на тока с 5% от 1 август 2014 г. ще доплатим с лихвите през следващия регулаторен период”, смята бившият енергиен министър.

„Знаете, че през август миналата година подписахме споразумение, с което проектът трябваше да бъде финансиран изцяло със заемни средства и България да не участва във финансирането му. Със същото се хвалеха и новите управляващи само преди няколко месеца”, изтъкна Делян Добрев.

По думите му, днес се случва „точно обратното - даваме първите 200 млн. лв.” и то на фона на „огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта”, свързана с критиките на Европейската комисия към параметрите на междуправителственото споразумение.

„От две седмици се опитваме да изслушаме премиера Пламен Орешарски за това какви са предприетите от страна на правителството действия, но безуспешно”, отбеляза Добрев.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ