Европейска инициатива финансира малкия и среден бизнес

Европейска инициатива финансира малкия и среден бизнес

Малкият и среден бизнес в България ще имат достъп до заеми за над 400 млн. евро по линия на инициативата ДЖЕРЪМИ (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия). Благодарение на нея българските фирми ще имат достъп до 78 млн. евро от структурните фондове на ЕС, с които ще се осигурят заеми за над 400 млн. евро за разширяване на дейността им.

Днес министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа гаранционни споразумения с първите пет банки, влезли в програмата - "СИБанк", "ПроКредит", "Райфайзенбанк", "Обединена българска банка" и "УниКредит Булбанк". Тези банки спечелиха конкурса по програмата ДЖЕРЪМИ, свързана с гаранции, покриващи данъци по кредити и управлявана от Европейския инвестиционен фонд.

"Това са пари, които се използват в неограничен период от време и с тях малките и иновативни фирми получават лесно и евтино финансиране”, заяви министър Трайков. Допустими по схемата са инвестиционни кредити в лева и евро, както и оборотни кредити, свързани с инвестиционен проект. Гаранцията не води до допълнителни разходи за клиентите.

"Тази гаранционна схема дава възможност да предлагаме атрактивни условия за кредитиране на малкия и среден бизнес. Освен по-ниските лихви и такси, това, което е ново за пазара и ще провокира интереса на фирмите е реално намаленото изискване към обезпечението, тъй като голяма част от кредита се счита за обезпечен”, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на КВС за България. Според него това ще облекчи бизнеса и ще даде дългоочаквания тласък на МСП кредитирането.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ