ЕЦБ не харесва скъпото евро, но пазарът расте

ЕЦБ не харесва скъпото евро, но пазарът расте

ЕЦБ не харесва скъпото евро, но пазарът расте

Еврото успя да се покачи до 1,395 долара през изминалата седмица преди първата вербална интервенция на президента на Европейската централна банка Марио Драги. Банкер номер едно на Еврозоната определи валутата като скъпа. Той вижда риск от понижаване на инфлацията и от негативните ефекти върху икономическото развитие на региона.

Реакцията на пазара беше силна и единната валута падна с повече от един цент спрямо долара веднага след речта на Драги. Пазарните играчи отразиха възможността да се предприемат мерки, които да отслабят единната валута и дори монетарната политика да започне да се ръководи от ефективните валутни курсове и тяхното отражение върху реалната икономика.

Напрежението на пазарите преди референдума в Крим не се виждаше в движението на валутните курсове, а новините за икономическото забавяне в Китай повлия най-вече на настроенията на инвеститорите в доларови активи.

Щатската икономика обаче показа подобрение на продажбите на дребно и ново понижение на заявките от безработни. Разпродажбите на акции бяха много по-силни, отколкото имаше динамика с валутите, като инвеститорите не заложиха на долара заради геополитическите рискове.

Първата централна банка, която повиши основната лихва и сложи край на периода на наливане на пари, стана банката на Нова Зеландия. Това дойде като напомняне, че рано или късно предстои прекратяване на стимулите.

 Еврото се търгуваше на нивото от 1,39 долара в края на европейската сесия. Перспективите пред валутата в близките седмици са положителни и покачването с бавни може да продължи преди да видим по-сериозна реакция от ЕЦБ.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ