Изграждането на „Гранд каньон София” стартира наесен

Изграждането на „Гранд каньон София” стартира наесен

Строежът на мегакомплекса „Гранд каньон София” в столичния квартал "Младост" ще започне тази есен. Министерството на икономиката връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на Турската компания "Гаранти-Коза". 

Единствената насърчителна мярка, която ще ползва инвеститорът, е ускорено административно обслужване. Ще бъде създадена работна група, която да подпомага инвеститора в изработване на документацията и започването на работата.

Проектът предвижда строителството на комплекс с търговска и хотелска част, парк с множество атракционни езера, скейтборд парк, открита детска площадка, пешеходна зона. "Гранд Каньон София" ще се простира на площ от 43 хил. кв. м. Инвестицията е на стойност 120 млн. лв. По предварителен разчет, строителството би трябвало да приключи в края на 2017 г. Около 78% от площите на комплекса вече са разпродадени, като половината от тях са на българи.

Проектът на "Гаранти-коза" предвижда разкриването на 240 нови постоянни работни места. Целта на инвеститора е наемане на възможно най-голям брой хора с квалификация за предоставяне на висок клас услуга. "По време на строителството ще бъде създадена и допълнителна временна заетост за около 1000 души", съобщи на церемонията зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Изпълнителният директор на "Гаранти-Коза България" ЕАД Осман Ерден Билгинер поясни, че компанията е провела проучвания в цяла Източна Европа, в които България се очертава като най-доброто място за осъществяване на проекта. Той допълни, че "Гранд Каньон София" е "едва първата инвестиция на фирмата в България". Плановете на компанията предвиждат и втори проект в столицата, който ще бъде четири пъти по-голям, както по мащаб, така и по финансов ресурс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ