Обществен съвет ще популяризира добрите практики за развитието на жените в бизнеса

Обществен съвет ще популяризира добрите практики за развитието на жените в бизнеса

Обществен съвет ще популяризира добрите практики за развитието на жените в бизнеса

 Обществен съвет на жените в бизнеса ще работи за утвърждаването и популяризирането на добрите практики и опит в кариерното развитие и израстване на дамите в деловия свят сред все по-широк кръг от компании, включително в малкия и средния бизнес.

Той беше учреден на състоялия се днес национален форум, организиран от сп. „Мениджър” – „Жените – нежната сила на бизнеса.”

Учредители на съвета станаха пет от водещите жени бизнес лидери в България и Европа, които са и в списъка на 100-те най-влиятелни жени в България. Под документа за сформирането на съвета подписи сложиха: Биляна Георгиева, директор Човешки ресурси в „Нестле България”, Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на „Сименс” за България, Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие”, Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека в България, Саша Безуханова, член на Консултативния съвет на Европейския център за жените в технологиите към ЕК и директор „Публична администрация в „Хюлет-Пакард” за Централна и Източна Европа. В състава на съвета от страна на организатора на събитието влезе и Максим Майер, редакционен директор и управител на сп. „Мениджър”.

 Българката има нужда от все повече добри примери и стимули, които да я насърчават, че има много възможности за успешна реализация в България и много се надявам този обществен съвет да изиграе съществена роля в този процес, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която откри днешния форум.

 Има български модел в кариерното развитие на жените и той е, че у нас като цяло постепенно се е наложил принципът не полът, а качествата да са водещи при избора на хора за ръководни позиции. Това е правилната посока на развитието на равнопоставеност в професионалната реализация, а не изкуствено привнасяне на модели за принудително изравняване на половете на ръководни позиции, какъвто е един от широко дискутираните напоследък в Европа квотен принцип например. Около това становище се обединиха повечето участници във форума, който се проведе в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Участието на жените на ръководни позиции у нас е успешно и се дължи най-вече на общочовешки качества като опит, много добро образование и др., подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Не полът, а опитът, както и личностните и професионални качества са определящи при избора ръководни кадри в глобалните компании, сподели и Боряна Манолова, която представи моделът на „Сименс” за поддържане на конкурентност и развитие на компанията чрез залагане на стратегически концепции като равнопоставеността и многообразието – не само по пол, а по национална и религиозна принадлежност.

Истината е, че в много области жените дори са по-успешни лидери от мъжете, затова в глобалния дебат за равнопоставеност вече се говори за балансираност, за разумно дозиране и на двата пола, коментира министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев. Повечето изследвания в бизнес средите напоследък установят една обща тенденция – най-стабилни и най-успешни са компаниите, където е постигнат баланс и представителите на двата пола участват пълноценно във вземането на управленските решения, добави той.

Никога не съм си задавал въпроса дали да предпочета някого за ръководител, защото е мъж или жена, посочи и Огнян Донев, председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Софарма”. Всеки, който е изправен пред този въпрос е на прага на дискриминационното мислене, добави той. В днешно време жените доказано са напълно конкурентоспособни на мъжете и ако имат някакви конкурентни недостатъци, то това се дължи най-вече на начина на живот, който избират сами, обобщи той.

Тезата му подкрепи и социологът Живко Георгиев. „Проблем за българската жена не е, че е трудно допускана в елитния клуб на бизнес властта, а че сама си поставя граници на израстване и постигане на върхове. От всички направени досега изследвания става ясно, че българките като цяло си поставят сами за предел на кариерно развитие, онова равнище, което не заплашва баланса между личния им живот и ангажименти към семейството и професионалната им реализация.”

Моделите на професионално развитие на жените, които се градят днес, трябва час по-скоро да бъдат ориентирани към младите момичета, заяви Саша Безуханова. Тя цитира данни от мащабно проучване на Евростат, според което през 2036 г. в Европа ще има сериозен дефицит на квалифицирани кадри от около 24 млн. души. Ако днешните момичета, които сега завършват висшето си образование, бъдат насърчени да се развиват професионално и да градят кариера, този дефицит ще падне до около 3 млн., подчерта тя.

Първата сбирка на новоучредения обществен съвет ще бъде още следващата седмица. Ние ще ви информираме редовно за неговите инициативи, а от утре очаквайте и нашата специална поредица с най-интересните презентации от форума.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ