ОПЕК: Няма да намалим производството на петрол

ОПЕК: Няма да намалим производството на петрол

ОПЕК: Няма да намалим производството на петрол

Има спад на цените на петрола в световен план, но Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да намали производството си. 

Това заяви ръководителят на ОПЕК Абдула Салем ел Бадри, цитиран от Би Би Си. "Решението е взето. Нещата ще бъдат оставени както са", каза той в Дубай. 

В петък необработеният петрол от сорта брент поевтиня до 62 долара за барел - най-ниската му цена от 2009 г. насам. По думите на Ел Бадри ОПЕК прави анализ на ситуацията на пазара, "за да установи кои са истинските причини за спада". Генералният секретар на петролния картел коментира търговията за първи път след срещата на ОПЕК във Виена миналия месец, когато бе решено нивата на производството на черното злато да не бъдат променяни.

"Някои казват, че това решение било насочено към Съединените щати и шистовия добив. Това не е вярно. Други пък твърдят, че е в полза на Иран. И Русия. И това не е вярно". коментира Ел Барди. 

Цената на нерафинирания петрол брент намаля наполовина от юни при спадащо глобално търсене и възможности за шистов добив в САЩ. Световният регулатор - Международната агенция по енергетика, прогнозира, че петролът ще поевтинее още при слабо търсене и по-големи доставки от миналата година. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ